Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Νεοανακαλυφθείς πλανήτης,μπορεί να είναι ο πρώτος πραγματικά κατοικήσιμος εξωπλανήτης

Share

Μια ομάδα κυνηγών πλανητών με επικεφαλής αστρονόμους από το Πανεπιστήμιο της California, Santa Cruz, και το Carnegie Institution της Ουάσιγκτον, ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός  πλανήτη στο μέγεθος της Γης (τρεις φορές τη μάζα της Γης), σε τροχιά γύρω από ένα κοντινό αστέρι σε μια απόσταση που τον τοποθετεί  ξεκάθαρα στη μέση της "κατοικήσιμης ζώνης", όπου θα μπορούσε να υπάρχει υγρό νερό στην επιφάνεια του πλανήτη. Εάν επιβεβαιωθεί  αυτό θα ήταν o πιό όμοιος με τη Γη  εξωπλανήτης που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα και το πρώτο ισχυρό επιχείρημα για έναν δυνητικά κατοικήσιμο.



Για τους αστρονόμους, ένας «δυνητικά κατοικήσιμος» πλανήτης  που θα μπορούσε να στηρίξει τη ζωή, δεν είναι απαραιτήτως αυτό που οι άνθρωποι θα θεωρούσαν ένα ωραίο μέρος για να ζήσει. Η κατοικησιμότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά το  νερό σε υγρή μορφή και μια ατμόσφαιρα είναι από τα πιο σημαντικά.

«Τα ευρήματά μας δίνουν μια πολλή πιστική υπόθεση για ένα δυνητικά κατοικήσιμο πλανήτη», δήλωσε ο Στίβεν Vogt, καθηγητής της αστρονομίας και αστροφυσικής στο UC Santa Cruz. "Το γεγονός ότι ήμασταν σε θέση να ανιχνεύσουμε αυτόν τον πλανήτη τόσο γρήγορα και τόσο κοντά μας λέει ότι οι πλανήτες σαν αυτό πρέπει να είναι πραγματικά κοινοί."

Τα ευρήματα βασίζονται σε 11 χρόνια παρατηρήσεων στο  παρατηρητήριο WM Keck,στη Χαβάη. «Προηγμένες τεχνικές σε συνδυασμό με την παλιομοδίτικα επίγεια τηλεσκόπια  συνεχίζουν να ηγούνται της επανάστασης των  εξωπλανητών, δήλωσε ο Paul Butler του Carnegie Institution. «Η ικανότητά μας να βρούμε δυνητικά κατοικήσιμους κόσμους περιορίζεται πλέον μόνο από τον  τηλεσκοπικό  χρόνο μας."

Επικεφαλής της εξωπλανητικής έρευνας Lick-Carnegie είναι  οι Vogt και Butler. Τα νέα ευρήματα της ομάδας αναφέρθηκαν σε ένα έγγραφο που θα δημοσιευθεί στο περιοδικό `The Astrophysical Journal και δημοσιεύτηκαν στην ηλεκτρονική διεύθυνση arXiv.org. Στους συγγραφείς περιλαμβάνεnται ο επιστημονικός συνεργάτης  Eugenio Ριβέρα του UC Santa Cruz o  συνεργάτης αστρονόμος Nader Haghighipour του Πανεπιστημίου της Χαβάης-Manoa? Και η έρευνα των επιστημόνων Gregory Henry και ο Michael Williamson του Tennessee State University.

Το έγγραφο ανακοινώνει την ανακάλυψη δύο νέων πλανητών γύρω από τον κοντινό κόκκινο νάνο αστέρι Gliese 581. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των γνωστών πλανητών γύρω από αυτό το αστέρι σε έξι, το πιο πολλά που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα σε ένα πλανητικό σύστημα εκτός του δικού μας ηλιακού συστήματος. Όπως και το ηλιακό μας σύστημα, οι πλανήτες γύρω από Gliese 581 έχουν σχεδόν κυκλικές τροχιές.

Ο πιο ενδιαφέρων από τους δύο νέους πλανὴτες είναι ο Gliese 581g, με μάζα τρεις έως τέσσερις φορές εκείνο της Γης και μια τροχιακή περίοδο μόλις κάτω από 37 ημέρες. Η μάζα του δείχνει ότι είναι πιθανώς ένας βραχώδης πλανήτης με μια σαφή επιφάνεια και ότι διαθέτει αρκετή βαρύτητα για να διατηρεί μια ατμόσφαιρα, σύμφωνα με Vogt.
Share

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...