Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Τρομοπούλι

Share
Paraphysornis.
 Τρομοπούλι

Το τρομοπούλι της οικογένειας των Phorusrhacidae ήταν ένα μεγάλο ,σαρκοβόρο πουλί που δεν μπορούσε να πετάξει.Ήταν ο κυριάρχος θηρευτής στη Νότια Αμερική πριν από 63 εκαμομύρια μέχρι πρίν από 2 εκατομύρια χρόνια, κατά τη διάρκεια του Καινοζωϊκού.Είχε ύψος από 1 μέχρι 3 μέτρα και ήταν εξοπλισμένο με ένα τρομακτικό ράμφος.Εξωμοιώσεις και πειράματα που έγιναν από το National Geographic έδειξαν ότι τα μεγαλύτερα είδη τρομοπουλιών μπορούσαν εύκολα να συνθλίψουν το κρανίο του Θύματός τους και τρυπήσουν μέσα στο κόκκαλο με το ράμφος τους.

Το 2006 ανακαλύφτηκε στην Παταγονία το μεγαλύτερο κρανίο πουλιού που έχει βρεθεί ποτέ.Ανηκε στο τρομοπούλι του είδους Kelenken guillermoi το οποίο ζούσε στη Μείοκαινο εποχή πριν από 15 εκ.χρόνια.Το απολιθωμένο κρανίο έχει 71 εκατοστά συνολικό μήκος,με ένα γαμψό ράμφος σαν του αετού με μήκος 48 εκατοστά.Το πουλί,σύμφωνα με υπολογισμούς έφτανε το ύψος των 3 μέτρων και ήταν ένας γρήγορος θηρευτής που μπορούσε να αναπτύκει την ταχύτητα των 48 χιλιομέτρων την ώρα.Τα όμως περισσότερα είδη τρομοπουλιών ήταν πιο μικρά,από 60-90 εκ.

Το τρομοπούλι ήταν ένα τρομερό αρπακτικό εξοπλισμένο με ένα φοβερό ράμφος που χτυπούσε τα θύματά του σαν βαριοπούλα.

Share

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Τυραννόσαυρος

Share
Τυραννόσαυρος
Σκελετός Τυραννόσαυρου στο Μάντσεστερ
Σκελετός Τυραννόσαυρου στο Μάντσεστερ
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Σαυρόψιδα (Sauropsida)
Υπερτάξη: Δεινοσαύρια (Dinosauria)
Τάξη: Σαυρίσχια (Saurischia)
Υποτάξη: Θηριόποδα (Theropoda)
Γένος: Τυραννόσαυρος
Είδη

  • Τ. Ρεξ
    Όσμπορν, 1905
Ο Τυραννόσαυρος (Tyrannosaurus) ήταν γένος θηριόποδου δεινοσαύρου που έζησε στη σημερινή Βόρεια Αμερική κατά την Κρητιδική περίοδο 68 με 65 εκατομμύρια χρόνια πριν. Το γένος αποτελείται από το είδος Τυραννόσαυρος Ρεξ (Tyrannosaurus rex), το οποίο συχνά αναφέρεται και ως Τ.Ρεξ (T.Rex, rex σημαίνει βασιλιάς στη Λατινική γλώσσα).
Όπως και οι περισσότερες τυραννοσαυρίδες, ο Τυραννόσαυρος ήταν δίποδο σαρκοφάγο. Με μήκος πάνω από 13 μέτρα, 4,6 με 6 μέτρα ύψος και 6,4 τόνους βάρος ήταν ένας από τους πιο μεγάλους θηρευτές της εποχής του. Ο Τυραννόσαυρος είχε τα δυνατότερα σαγόνια και τα μεγαλύτερα δόντια (23 εκατοστά) από οποιοδήποτε άλλο δεινόσαυρο. Τα δόντια του ήταν πριονωτά και μπορούσαν να σπάσουν τα κόκαλα των θυμάτων του. Είχε επίσης το δυνατότερο κεφάλι από οποιοδήποτε άλλο δεινόσαυρο. Το μεγαλύτερο κρανίο Τυραννόσαυρου που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα έχει 1,5 μέτρα μήκος. Με ένα μόνο δάγκωμα μπορούσε να καταπιεί 230 κιλά κρέας και κόκαλα μαζί. Ο Τυραννόσαυρος είχε μια δύσκαμπτη και αιχμηρή στην άκρη της ουρά. Η ουρά χρησίμευε ως αντίβαρο για το τεράστιο κεφάλι του, για ευκινησία και για να μπορεί να στρίβει γρηγορότερα. Οι Τυραννόσαυροι ήταν τα πιο γρήγορα Θηριόποδα. Σύμφωνα με απολιθώματα που έχουν βρεθεί το δέρμα τους ήταν τραχύ, φολιδωτό, και ανώμαλο όπως το δέρμα ενός αλιγάτορα.
Ο Τυραννόσαυρος πιθανώς έζησε στα δάση, όπου μπορούσε να βρει άφθονα θηράματα. Απολιθώματα Τυρρανόσαυρου έχουν βρεθεί στη δυτική Βόρεια Αμερική και στη Μογγολία.
Περισσότερα από 30 απολιθώματα Τυραννόσαυρων έχουν εντοπιστεί και σχεδόν όλα είναι ολόκληρα. Μέχρι το 2001 το μεγαλύτερο απολίθωμα που είχε βρεθεί (με το όνομα Sue) έφτανε τα 13 μέτρα μήκος, αλλά ο παλαιοντολόγος Τζακ Χόρνερ ανακάλυψε το 2001 έναν Τυραννόσαυρο με μήκος 13,5 μέτρα και βάρος 10-13 τόνους που τον ονόμασε C. rex.
Ο Τυραννόσαυρος είναι ίσως ο διασημότερος δεινόσαυρος στη σύγχρονη τέχνη, καθώς εμφανίζεται σε δεκάδες ταινίες και βιβλία επιστημονικής φαντασίας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι



    Share

    Καρακάξα

    Share

    Καρακάξα
    Sroka Pica Pica II.jpg
                 ταξινόμηση             
    Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
    Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
    Ομοταξία: Πουλιά (Αves)
    Τάξη: Πασσερίμορφα (Passeriformes)
    Οικογένεια: Κορακίδες (Corvidae)
    Γένος: Πίκα (Pica)
    Είδος: P. Pica
    Διώνυμο
    Pica Pica
    (Linnaeus, 1758)
    Η καρακάξα (επιστημονικό όνομα Pica pica) είναι ξηροβατικό πτηνό, ενδημικό στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βορειοδυτική Αφρική, της οικογένειας των κορακοειδών και είναι ένα από τα πολλά πουλιά που χαρακτηρίζονται ως κίσσες. Έχει μήκος 44 με 46 εκατοστά, από το οποίο στα ενήλικα το μισό είναι η ουρά και άνοιγμα πτερών 52 με 62 εκατοστά. Ο λαιμός, το κεφάλι, και το στήθος είναι μαύρα με ίχνη μεταλλικού μπλε και μοβ. Οι άκρες των φτερών και τα φτερά στον ώμο έχουν καθαρό λευκό χρώμα και τα φτερά έχουν μαύρο χρώμα με πράσινες και βιολετί αποχρώσεις. Η ουρά είναι μαύρη με μπρονζέ πράσινες αποχρώσεις και άλλα ιριδίζοντα χρώματα. Τα πόδια και το ράμφος είναι μαύρα.
    Η καρακάξα μπορεί να φάει και ζωικής προέλευσης τροφές όπως αυγά, νεοσσούς και έντομα, αλλά και φυτικής προέλευσης, δηλαδή είναι ένα παμφάγο πτηνό. Είναι μονογαμικό πουλί και τα ζευγάρια μένουν στην περιοχή τους όλο το χρόνο. Η αναπαραγωγή λαμβάνει χώρα την άνοιξη, όποτε και συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός από καρακάξες. Κατασκευάζουν τις σφαιρικές φωλιές τους ψηλά πάνω σε δέντρα στερεωμένες σε κάποιο κεντρικό κλαδί. Γεννάει 5 με 8 σχετικά μικρά αυγά που έχουν κατά κύριο λόγο μπλε-πράσινο χρώμα με πολλές κοντινές καφέ και γκρι πιτσιλιές.

    Παραπομπές

    1. BirdLife International (2008). pica pica. 2008 IUCN Red List of Threatened Species. IUCN 2008. Ανακτήθηκε 1 Νοεμβρίου 2008. Η καταχώρηση στη βάση δεδομένων περιέχει και την δικαιολόγηση του γιατί το είδος ανήκει στην κατηγορία Ελαχίστης Ανησυχίας




    Share

    Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

    Ένα απολιθωμένο ανθρώπινο κόκκαλο από δάχτυλο δίνει το γονιδίωμα ενός άγνωστου είδους ανθρώπου.

    Share
    90px
    σκελετός Νεάντερταλ
    στο αμερικάνικο μουσείο φυσική ιστορίας



      Στη Σιβηρία βρέθηκε ένα απολιθωμένο κόκκαλο από δάχτυλο που άνηκε σε ένα κορίτσι το οποίο  δεν ήταν ούτε σύγχρονος άνθρωπος,αλλά ούτε και Νεάντερταλ.'Ανηκε σε μια άγνωστη μέχρι τώρα ομάδα συγγενών των ανθρώπων οπυ ζούσε σε μεγάλο μέρος της Ασίας κατά την ύστερη Πλειστόκαινο εποχή.Παρόλο που το απολίθωμα αποτελείται μόνο από ένα δάχτυλο,το DNA που εξήχθηκε έδωσε μια σχεδόν ολοκληρωμένη αλληλουχία γονιδιώματος.Οι επιστήμονες αφού μελέτησαν το γονιδίωμα έφτασαν σε εκπληκτικά συμπεράσματα σχετικά με τον εξαφανισμένο κλάδο του ανθρώπινου δέντρο που ονομάζεται 'Δενισοβάνοι' όπως ονομάζεται η σπηλιά που βρέθηκε το απολίθωμα.Μάλιστα,μετά από σύγκριση του DNA του δαχτύλου και σύγχρονων κατοίκων της Μελανησίας προέκυψε ότι πολλοί από αυτούς προέρχονται από επιμειξίες Homo Sapiens με Δενισόβανους! Το είδος αυτό είναι αδερφό των Νεάντερταλ και προέρχεται από τον ίδιο πρόγονο με αυτούς.

    Share

    Αρχαιοπτέρυξ

    Share
    Fossil of complete Archaeopteryx, including indentations of feathers on wings and tail.
    ο Αρχαιοπτέρυξ του Βερολίνου
    O Αρχαιοπτέρυξ που μερικές φορές αναφέρεται με το γερμανικό του όνομα Urvogel (πρώτο πουλί) είναι το πιο πρώιμο και πρωτόγονο πουλί που είναι γνωστό.

    Ο Αρχαιοπτέρυξ ζούσε στην ύστερη Ιουρασική περίοδο περίπου 148-150 εκ.χρόνια πριν στην σημερινή Νότια Γερμανία σε μια επόχη που η Ευρώπη ήταν ένα αρχιπέλαγος από νησιά σε μιά ριχή,τροπική θάλασσα πολύ πιο κοντά στον ισημερινό από ότι είναι τώρα.

    Το σχήμα του ήταν παρόμοιο με τη σημερινή καρακάξα και πιθανώς είχε το μέγεθος ενός γερακιού.Μπορούσε να φτάσει το μισό μέτρο μήκος.Παρά το μικρό του μέγεθος,τις μεγάλες φτερούγες και την ικανότητά του να πετάει ή να αιωρείται στον αέρα,ο αρχαιοπτέρυγας είχε περισσότερα κοινά με τους μικρούς θηρόποδες δεινόσαυρους από ότι με τα σημερινά πουλιά.
    Share

    Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

    Οι σαρκοβόροι δεινόσαυροι ίσως να μην έτρωγαν και τόσο πολύ κρέας

    Share
    Η χορτοφαγία ήταν μάλλον διαδεδομένη στα θηρόποδα που έμοιαζαν με πουλιά.πηγή εικ.www.sciencedaily.com
    Μπορεί ο Τυρρανόσαυρος Ρέξ να ήταν ένα σαρκοβόρο τέρας αλλά πολλοί από τους στενούς συγγενείς του,όπως τα θηρόποδα,μάλλον προτιμούσαν να τρώνε φυτά,σύμφωνα με μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

    Τα θηρόποδα ήταν μια ομάδα αρπαχτικών δεινοσαύρων και  η συμβατική άποψη είναι ότι τα περισσότερα θηρόποδα κυνηγούσαν θηράματα.Όμως  ανάμεσα στα θηρόποδα που έμοιζαν με πουλιά η χορτοφαγία μάλλον ήταν σχετικά διαδεδομένη.Σ'αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες με τη χρήση της στατιστικής μεθόδου.
    Share

    Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

    Νέος τοπογραφικός χάρτης του φεγγαριού

    Share
    τοπογραφικός χάρτης σχεδιασμένος με τη βοήθεια του ΛΟΛΑ (αλτίμετρο λέιζερ).Πηγή φωτ.www.sciencedaily.com 

    Ο Σεληνιακός Αναγνωριστικός Δορυφόρος της ΝΑΣΑ εδώ και ένα χρόνο ήδη συγκεντρώνει στοιχεία με τα οποία τα δημιουργηθεί ο πιο λεπτομερής μέχρι τώρα τοπογραφικός χάρτης της Σελήνης,όπου θα απεικονίζεται η περίπλοκη,γεμάτη κρατήρες επιφάνεία της.Ο χάρτης θα είναι ζωτικής σημασίας για μελλοντικές ανθρώπινες αποστολές στο φεγγάρι.

    Οι μετρήσεις γίνονται με το αλτίμετρο λειζερ ΛΟΛΑ με το οποίο είναι εξοπλισμένος ο δορυφόρος.Οι νέοι χάρτες του ΛΟΛΑ είναι οι λεπτομερέστεροι που έχουν ποτέ σχεδιαστεί.Περιλαμβάνουν και την τοπογραφία των πόλων η οποία μέχρι τώρα ήταν άγνωστη.Οι πολικές περιοχές είναι σκιασμένες και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα έκαναν τη χαρτογράφηση των περιοχών αυτών αδύνατη.
    Share

    Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

    Ανακαλύφτηκε νέος εξωπλανήτης τύπου 'ζεστός Δίας'

    Share
    Ο εξωπλανήτης Κατάρ-1β.
    Πηγή φωτογραφίας www.sciencedaily.com
    Επιστήμονας από το Κατάρ σε συνεργασία με το αμερικάνικο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ανακάλυψε νέο εξωπλανήτη.Ο νέος πλανήτης είναι ένας αέριος γίγαντας 20% μεγαλύτερος από το Δία σε διάμετρο Και 10% σε μάζα.Βρίσκεται σε απόσταση 550 ετών φωτός από τη Γη και ονομάστηκε Κατάρ-1β.Κάνει μια περιστροφή γύρω από τον ήλιο του μία φορά κάθε 1.4 μέρες που σημαίνει ότι το 'έτος' του είναι  μόλις 34 ώρες.Η θερμοκρασία στον πλανήτη είναι 2000 βάθμοι της κλίμακας Φάρεναιτ.

    Για την ανακάλυψη του πλανήτη χρησιμοποιήθηκε μια τεχνική που ανιχνεύει ενά άστρο που αναβοσβήνει ανεπαίσθητα όταν περνάει από μπροστά του ένας πλανήτης και δημιουργείται έτσι μια μίνι έκλειψη.
    Share

    Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

    πανάρχαια έμβρυα δεινοσαύρων δίνουν νέα στοιχεία για την ανάπτυξη των δεινοσαύρων

    Share
    ένα αυγό Citipati osmolskae με διατηρημένο το έμβρυο
    Αφού βρίσκονταν σε συλλογές για σχεδόν 30 χρόνια, μερικά εντυπωσιακά καλοδιατηρημένα αυγά δεινοσαύρων και το περιεχόμενό τους προσφέρουν νέες γνώσεις σχετικά με την παιδική ηλικία και την ανάπτυξη των πρώιμων δεινοσαύρων.Αντιπροσωπεύουν  τα παλαιότερα έμβρυα σπονδυλωτών που ζούσαν στη στεριά που έχουν βρεθεί ποτέ.

    Τα αυγά, που βρέθηκαν το 1976 στη Νότια Αφρική, χρονολογούνται από τις αρχές του Ιουρασσικής  Περιόδου, 190 εκατομμύρια χρόνια πριν. Ανήκουν σε έναν Μαζοσπόνδυλο ένα μέλος μιας ομάδας δεινοσαύρων είναι γνωστή ως προσαυρόποδα που είναι  πρόγονοι των μεταγενέστερων σαυρόποδων.Συγγενείς του Μαζοσπόνδυλου είναι ο Βροντόσαυρος και ο Διπλόδοκος.
    Μαζοσπόνδυλος

    Μέγεθος σε σχέση με τον άνθρωπο


    Share

    Βρέθηκε βόας 17 μέτρων στην Κίνα!

    Share

    Έναν βόα 17 μέτρων χτύπησαν κινέζοι εργάτες με την μπουλντόζα ,σύμφωνα με την κινέζικη ιστοσελίδα 'People's Daily',ενώ έσκαβαν για να ανοίξουν δρόμο μέσα σε δάσος δίπλα στην πόλη Guping της επαρχίας Jiangxi.

    Ενώ η μπουλντόζα έσκαβε,ο χειριστής της είδε αίμα στο χώμα.Συνέχισε να σκάβει και ανέσυρε δύο βόες τεραστίων διαστάσεων οι οποίοι βρίσκονταν σε λήθαργο.Ο τραυματισμένος πέθανε ενώ ο δεύτερος που ήταν χρυσός,άνοιξε το τεράστιο στόμα του στο χειριστή του εκσκαφέα,σφύριξε απειλητικά και εξαφανίστηκε.

    Μάλιστα λέγεται ότι ο χειριστής έπαθε σοκ και πέθανε από καρδιά στο δρόμο για το νοσοκομείο.

    Το νεκρό φίδι είχε μήκος 17 μέτρων,ζύγιζε 1400 κιλά και υπολογίζεται ότι ήταν ηλικίας 140 ετών.

    Αν η είδηση αληθεύει το αυτά τα φίδια είναι τα μεγαλύτερα που βρεθεί ζωντανά μέχρι σήμερα.
    Share

    Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

    Αμφικύων ή αρκουδόσκυλο (beardog)

    Share
    Амфиционовые
    Σκελετός  Amphicyon ingens



    καλλιτεχνική απεικόνικη αρκουδόσκυλου
      
    Ο Αμφικύωνας ήταν ένα προιστορικό,μεγάλο σαρκοβόρο ζώο της οικογένειας των αμφικυωνίδων που έμοιζε με αρκούδα και σκύλο.Είχε πανίσχυρα σαγόνια με τα οποία μπορούσε να συνθλίψει τα κόκκαλα των θυμάτων του.Το μεγαλύτερο είδος αμφικύωνα έφτανε τα 2,5 μέτρα σε μήκος και τα 600 κιλά σε βάρος .Είχε μια βαριά ουρά,χοντρό λαιμό και δόντια σαν του λύκου.Πιθάνως ήταν παμφάγο σαν την καφέ αρκούδα.Τα μεγαλύτερα είδη έμοιζαν περισσότερο με αρκούδα ενώ τα μικρότερα περισσότερο με σκύλο.Εξαφανίστηκε πριν από 14 εκ χρόνια.








    σαγόνια αρκουδόσκυλου-παλαιοντολογικό μουσείο Μονάχου
    Share
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...