Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Οι σαρκοβόροι δεινόσαυροι ίσως να μην έτρωγαν και τόσο πολύ κρέας

Share
Η χορτοφαγία ήταν μάλλον διαδεδομένη στα θηρόποδα που έμοιαζαν με πουλιά.πηγή εικ.www.sciencedaily.com
Μπορεί ο Τυρρανόσαυρος Ρέξ να ήταν ένα σαρκοβόρο τέρας αλλά πολλοί από τους στενούς συγγενείς του,όπως τα θηρόποδα,μάλλον προτιμούσαν να τρώνε φυτά,σύμφωνα με μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Τα θηρόποδα ήταν μια ομάδα αρπαχτικών δεινοσαύρων και  η συμβατική άποψη είναι ότι τα περισσότερα θηρόποδα κυνηγούσαν θηράματα.Όμως  ανάμεσα στα θηρόποδα που έμοιζαν με πουλιά η χορτοφαγία μάλλον ήταν σχετικά διαδεδομένη.Σ'αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες με τη χρήση της στατιστικής μεθόδου.



Η κατάταξη των δεινοσαύρων σε σαρκοφάγους και φυτοφάγους δεν είναι πάντα εύκολη.Τα τρομακτικά δόντια του Τυρρανόσαυρου δεν αφήνουν αμφιβολία για τις προτιμήσεις,όπως  και οι σειρές δοντιών του Τρικεράτωπα με τις οποίες ξεγύμνωνε  κλαδιά και φυτά.Αλλά υπάρχουν ανατομικά χαρακτηριστικά όπως δόντια σαν καρφιά μπροστά ή και καθόλου δόντια,που κάνουν δύσκολη την εξαγωγή συμπερασμάτων για το τί έτρωγαν.

Οι επιστήμονες αφού μελέτησαςν  πολλά ανατομικά χαρακτηριστικά,αλλά και απολιθωμένα κόπρανα δεινοσαύρων,το περιεχόμενο στομαχιών,σημάδια από δόντια καθώς και πέτρες που βρίσκονταν στο στομάχι απολιθομένων δεινοσαύρων και με τη βοήθεια της στατιστικής μεθόδου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι περισσότερα από 44 θηρόποδα ήταν φυτοφάγα.








Φαίνεται ότι οι δεινόσαυροι στην εξελικτική τους πορεία μέχρι να γίνουν πουλιά 'μαλάκωσαν' και άλλαξαν διατροφικές συνήθειες.Έχασαν τα δόντια τους και ανέπτυξαν ράμφοι.



Share

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...