Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Τυραννόσαυρος

Share
Τυραννόσαυρος
Σκελετός Τυραννόσαυρου στο Μάντσεστερ
Σκελετός Τυραννόσαυρου στο Μάντσεστερ
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Σαυρόψιδα (Sauropsida)
Υπερτάξη: Δεινοσαύρια (Dinosauria)
Τάξη: Σαυρίσχια (Saurischia)
Υποτάξη: Θηριόποδα (Theropoda)
Γένος: Τυραννόσαυρος
Είδη

  • Τ. Ρεξ
    Όσμπορν, 1905
Ο Τυραννόσαυρος (Tyrannosaurus) ήταν γένος θηριόποδου δεινοσαύρου που έζησε στη σημερινή Βόρεια Αμερική κατά την Κρητιδική περίοδο 68 με 65 εκατομμύρια χρόνια πριν. Το γένος αποτελείται από το είδος Τυραννόσαυρος Ρεξ (Tyrannosaurus rex), το οποίο συχνά αναφέρεται και ως Τ.Ρεξ (T.Rex, rex σημαίνει βασιλιάς στη Λατινική γλώσσα).
Όπως και οι περισσότερες τυραννοσαυρίδες, ο Τυραννόσαυρος ήταν δίποδο σαρκοφάγο. Με μήκος πάνω από 13 μέτρα, 4,6 με 6 μέτρα ύψος και 6,4 τόνους βάρος ήταν ένας από τους πιο μεγάλους θηρευτές της εποχής του. Ο Τυραννόσαυρος είχε τα δυνατότερα σαγόνια και τα μεγαλύτερα δόντια (23 εκατοστά) από οποιοδήποτε άλλο δεινόσαυρο. Τα δόντια του ήταν πριονωτά και μπορούσαν να σπάσουν τα κόκαλα των θυμάτων του. Είχε επίσης το δυνατότερο κεφάλι από οποιοδήποτε άλλο δεινόσαυρο. Το μεγαλύτερο κρανίο Τυραννόσαυρου που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα έχει 1,5 μέτρα μήκος. Με ένα μόνο δάγκωμα μπορούσε να καταπιεί 230 κιλά κρέας και κόκαλα μαζί. Ο Τυραννόσαυρος είχε μια δύσκαμπτη και αιχμηρή στην άκρη της ουρά. Η ουρά χρησίμευε ως αντίβαρο για το τεράστιο κεφάλι του, για ευκινησία και για να μπορεί να στρίβει γρηγορότερα. Οι Τυραννόσαυροι ήταν τα πιο γρήγορα Θηριόποδα. Σύμφωνα με απολιθώματα που έχουν βρεθεί το δέρμα τους ήταν τραχύ, φολιδωτό, και ανώμαλο όπως το δέρμα ενός αλιγάτορα.
Ο Τυραννόσαυρος πιθανώς έζησε στα δάση, όπου μπορούσε να βρει άφθονα θηράματα. Απολιθώματα Τυρρανόσαυρου έχουν βρεθεί στη δυτική Βόρεια Αμερική και στη Μογγολία.
Περισσότερα από 30 απολιθώματα Τυραννόσαυρων έχουν εντοπιστεί και σχεδόν όλα είναι ολόκληρα. Μέχρι το 2001 το μεγαλύτερο απολίθωμα που είχε βρεθεί (με το όνομα Sue) έφτανε τα 13 μέτρα μήκος, αλλά ο παλαιοντολόγος Τζακ Χόρνερ ανακάλυψε το 2001 έναν Τυραννόσαυρο με μήκος 13,5 μέτρα και βάρος 10-13 τόνους που τον ονόμασε C. rex.
Ο Τυραννόσαυρος είναι ίσως ο διασημότερος δεινόσαυρος στη σύγχρονη τέχνη, καθώς εμφανίζεται σε δεκάδες ταινίες και βιβλία επιστημονικής φαντασίας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι



    Share

    0 comments:

    Δημοσίευση σχολίου

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...