Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Πώς ένα γονίδιο γίνεται δύο με διαφορετικές λειτουργίες το καθένα

Share
To φουσκόχειλο χέλι του βυθού της Ανταρκτικής έχει ένα γονίδιο που το προστατεύει από το ψύχος.Οι επιστήμονες εντόπισαν την προέλευση αυτού του γονιδίου.
Eρευνητές αναφέρουν ότι έδειξαν λεπτομερώς για πρώτη σε μοριακό επίπεδο  πώς ένα γονίδιο εξελίσεται σε δύο γονίδια με ανταγωνιστικές λειτουργίες που τελικά χωρίζουν τελείως,μέσω του διπλασιασμού γονιδίων ,για να ακολουθήσει το καθένα τη δική του τύχη.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σ'αυτό το συμπέρασμα αφού μελέτησαν επί δεκαετίες ψάρια της Ανταρκτικής που μπορούν και επιβιώνουν στα παγωμένα νερά των νότιων ωκεανών.Τα ψάρια αυτά έχουν μια αντιψυκτική πρωτεΐνη που τα προστατεύει από το ψύχος.Η πρωτεΐνη αυτή αποδείχθηκε ότι προήλθε από μια προηγούμενη πρωτεΐνη η οποία ανέπτυξε κάποια καινούργια αντιψυκτικά χαρακτηριστικά και τελικά διαχωρίστικε πλήρως,με αποτέλεσμα να έχουμε δύο ανεξάρτητες πρωτεΐνες μεταξύ τους,η μία κανονική και η άλλη με αντιψυκτικές ιδιότητες.


Δηλαδή ,σύμφωνα με αυτή την έρευνα,το κύτταρο δεν φτιάχνει νέες πρωτεΐνες από το μηδέν αλλά μερικές από τις ίδιες  πρωτεΐνες που διαθέτει  αναπτύσσουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και στη συνέχεια οι πρωτεΐνες αυτές βγαίνουν από το κύτταρο στη ροή του αίματος.


Share

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...