Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Ο πρώτος βραχώδης και μικρότερος μέχρι τώρα εξωπλανήτης

Share
Ο Κέπλερ 10-β


Η ΝΑΣΑ εντόπισε με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Κέπλερ τον πρώτο βραχώδη πλανήτη που ανακαλύπτεται. Ο εξωπλανήτης,που ονομάστηκε Κέπλερ-10β,έχει 1.4 φορές το μέγεθος της Γης ,γεγόνός που τον κάνει τον μικρότερο πλανήτη που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

Ο εξωπλάνητης κινείται γύρω από το μητρικό του άστρο το Κέπλερ-10,κοντά στον αστερισμό του Κύκνου  το οποίο ήταν εδώ και καιρό υποψήφιο να έχει γύρω του σε τροχιά μικρούς πλανήτες.Οι επιστήμονες επιβεβαιώθηκαν με την ανακάλυψη του Κέπλερ-10β ο οποίος πραγματοιποιεί μια περιστροφή γύρω από τον ήλιο του μέσα σε 0.82 μέρες.Βρίσκεται πάνω από 20 φορές πιο κοντά στο μητρικό του άστρο από ότι βρίσκεται ο Ερμής στον Ήλιο μας.Επομένως είναι εκτός της κατοικήσιμης ζώνης.

Ο αστερισμός του Κύκνου

Το μητρικό άστρο όπως θα φαινόταν πάνω από τον Κέπλερ 10-β


Εντοπίστηκε με τη μέθοδο που βασίζεται στην ανεπαίσθητη μείωση του φωτός που εκπέμπει ένα άστρο όταν περνάει από μπροστά του ένας πλανήτης.Το μέγεθος του πλανήτη υπολογίζεται από τη μέτρηση των  περιοδικών μειώσεων στη φωτεινότητα του άστρου.Η απόσταση του άστρου από τον πλανήτη υπολογίζεται με βάση το περιοδικό χρόνο που περνάει ανάμεσα σε κάθε μείωση του φωτός του άστρου.


Share

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...