Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Ανακαλύφτηκε πλανήτης από άλλο γαλαξία:γαλακτικός καννιβαλισμός φέρνει έναν εξωγαλαξιακό πλανήτη σε απόσταση που μπορούν να φτάσουν οι αστρονόμοι

Share
Κατά τα τελευταία 15 χρόνια, οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει περίπου 500 πλανήτες σε τροχιά γύρω από αστέρια στην κοσμική γειτονιά μας, αλλά  δεν  έχει βρεθεί  κανένας εκτός του Γαλαξία μας[1]. Τώρα, όμως, ένας πλανήτης με ελάχιστη μάζα 1,25 φορές αυτής του Δία [2], έχει ανακαλυφθεί σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι  εξωγαλαξιακής προέλευσης, αν και  το αστέρι βρίσκεται σήμερα στο δικό μας γαλαξία. Είναι μέρος του λεγόμενου ρεύματος Χέλμη - μια ομάδα αστεριών που αρχικά ανήκε σε έναν νάνο γαλαξία που είχε καταβροχθίσει ο γαλαξίας μας σε μια πράξη γαλαξιακού κανιβαλισμού περίπου έξι έως εννέα δισεκατομμύρια χρόνια πριν.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science Express.
«Η ανακάλυψη αυτή είναι πολύ συναρπαστική", λέει ο κ. Rainer Klement του Max-Planck-Institut für Astronomie (MPIA), ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την επιλογή των άστρων που θα ήταν στόχος αυτής της μελέτης. "Για πρώτη φορά, οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει ένα πλανητικό σύστημα σε  ένα  αστρικό ρεύμα εξωγαλαξιακής προέλευσης. Εξαιτίας των μεγάλων αποστάσεων, δεν  έιχαν ανιχνευτεί πλανήτες σε άλλους γαλαξίες. Αλλά αυτή η κοσμική συγχώνευση έφερε έναν εξωγαλαξιακό πλανήτη μέσα στο δικό μας . "
Το αστέρι είναι γνωστό ως HIP 13044, και απέχει περίπου 2000 έτη φωτός από τη Γη στον νότιο αστερισμό του Κάμινος (του φούρνου). Οι αστρονόμοι εντόπισαν τον πλανήτη, με την ονομασία HIP 13044 β, αναζητώντας το μικροσκοπικό ενδεικτικό ταλαντεύσεις του άστρου που προκαλούνται από τη βαρυτική έλξη ενός τροχιά σύντροφος. Γι 'αυτούς τους ακριβείς παρατηρήσεις, η ομάδα χρησιμοποίησε το FEROS φασματογράφος υψηλής ανάλυσης [3], που επισυνάπτεται στην 2.2-μετρητή MPG / τηλεσκόπιο ESO [4] στο La Silla του ESO Παρατηρητηρίου στη Χιλή.
Προσθέτοντας το αίτημά της στη φήμη, HIP 13044 b είναι επίσης ένα από τους λίγους εξωπλανήτες που είναι γνωστό ότι έχουν επιζήσει κατά την περίοδο  που το άστρο τους επεκτάθηκε μαζικά μετά την εξάντληση της παροχής καυσίμου υδρογόνου στον πυρήνα του - τη φάση της αστρικής εξέλιξης του
  κόκκινου γίγαντα. Το αστέρι έχει τώρα συρρικνώθεί και πάλι και να καίει το ήλιο στον πυρήνα του. Μέχρι σήμερα, αυτές οι λεγόμενες οριζόντιες αστέρια υποκατάστημα έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό άγνωστο έδαφος και για τους κυνηγούς πλανητών.
"Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί μέρος μιας μελέτης όπου είμαστε συστηματική διερεύνηση εξωπλανήτες που περιστρέφονται γύρω από άστρα πλησιάζει το τέλος της ζωής τους», λέει ο Johny Setiawan, επίσης από MPIA, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. «Η ανακάλυψη αυτή είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, εάν λάβουμε υπόψη το απώτερο μέλλον των ιδίων πλανητικού μας συστήματος, όπως ο Ήλιος είναι επίσης αναμένεται να γίνει ένα κόκκινο γίγαντα σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια."
HIP 13044 b είναι κοντά στο άστρο του. Στο κοντινότερο σημείο στην ελλειπτική τροχιά του, είναι λιγότερο από ένα αστρικό διάμετρο από την επιφάνεια του αστέρα (ή 0,055 φορές την απόσταση Γης-Κυρ). Συμπληρώνει μια τροχιά σε μόνο 16,2 ημέρες. Setiawan και οι συνάδελφοί του να υποθέσομε ότι τροχιά του πλανήτη θα μπορούσε αρχικά να έχει πολύ μεγαλύτερο, αλλά ότι θα μετακινηθεί προς τα μέσα κατά τη διάρκεια της φάσης κόκκινο γίγαντα.
Κάθε στενότερη-in πλανήτες μπορεί να μην έχουν τόσο τυχεροί. "Το αστέρι περιστρέφεται σχετικά γρήγορα για μια οριζόντια αστέρι κλάδο», λέει ο Setiawan. «Μια εξήγηση είναι ότι HIP 13044 καταπίνονται εσωτερικούς πλανήτες του κατά τη διάρκεια του κόκκινου γίγαντα φάση, η οποία θα κάνει το αστέρι περιστροφή πιο γρήγορα."
Αν και HIP 13044 β έχει διαφύγει την τύχη αυτών των εσωτερικών πλανητών μέχρι στιγμής, το αστέρι θα επεκτείνει και πάλι στο επόμενο στάδιο της εξέλιξής του. HIP 13044 β Επομένως, μπορεί να πρόκειται να καταπίνεται από το αστέρι, που σημαίνει ότι είναι καταδικασμένη μετά από όλα. Αυτό θα μπορούσε να προβλέψει, επίσης, τη μεταβίβαση των εξωτερικών πλανητών μας - όπως ο Δίας - όταν ο ήλιος πλησιάζει στο τέλος της ζωής του.
Το αστέρι ενέχει επίσης ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με το πώς γίγαντας μορφή πλανήτες, καθώς φαίνεται να περιέχουν πολύ λίγα στοιχεία βαρύτερα από το υδρογόνο και το ήλιο - λιγότερα από κάθε άλλο αστέρι είναι γνωστό ότι φιλοξενούν πλανήτες. "Είναι ένα παζλ για το ευρέως αποδεκτό μοντέλο του σχηματισμού των πλανητών για να εξηγήσει πώς ένα τέτοιο αστέρι, το οποίο περιέχει σχεδόν καθόλου βαριά στοιχεία σε όλα, θα μπορούσε να σχηματίσει μια πλανήτη. Πλανήτες γύρω από αστέρια σαν αυτό πρέπει πιθανώς φόρμα με διαφορετικό τρόπο», προσθέτει Setiawan.
Σημειώσεις
[1] Έχουν δειλά ισχυρισμούς της ανίχνευσης εξωγαλαξιακού εξωπλανήτες μέσω της «βαρυτικής Microlensing» εκδηλώσεις, στις οποίες ο πλανήτης περνάει μπροστά από ένα ακόμη πιο μακρινό αστέρι οδηγεί σε μια λεπτή, αλλά ανιχνεύσιμη "φλας". Ωστόσο, η μέθοδος αυτή στηρίζεται σε μια μοναδική εκδήλωση - την ευθυγράμμιση ευκαιρία για ένα μακρινό φωτεινής πηγής, το πλανητικό σύστημα και τους παρατηρητές πάνω στη Γη - και όχι όπως εξωγαλαξιακού ανίχνευσης πλανήτης έχει επιβεβαιωθεί.
[2] Η μέθοδος ακτινικής ταχύτητας, οι αστρονόμοι μπορούν να υπολογίσουν μόνο μια ελάχιστη μάζα για έναν πλανήτη, όπως η κατ 'εκτίμηση μάζα εξαρτάται επίσης από την κλίση των τροχιακό επίπεδο σε σχέση με την οπτική γωνία, η οποία είναι άγνωστη. Από στατιστική άποψη, αυτή η ελάχιστη μάζα είναι όμως συχνά κοντά στην πραγματική μάζα του πλανήτη.
[3] FEROS σημαίνει ινών που τρέφονται Extended Range Οπτική φασματογράφο.
[4] Το 2,2 μέτρων τηλεσκόπιο έχει τεθεί σε λειτουργία στο La Silla από τις αρχές του 1984 και για αόριστο χρονικό διάστημα δάνειο ΕΟΤ από το Max-Planck Society »(Max Planck Gesellschaft ή MPG στα γερμανικά). Τηλεσκόπιο χρόνος μοιράζεται μεταξύ MPG και ESO παρατηρώντας τα προγράμματα, ενώ η λειτουργία και συντήρηση του τηλεσκοπίου είναι ευθύνη του ESO.
Share

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...