Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

H απλή έκθεση σε μουσική βελτιώνει τις μουσικές ικανότητες

Share Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ (UVA) έχουν αποδείξει πόσο ο εγκέφαλος μπορεί να μάθει απλά μέσω της ενεργού έκθεσης σε πολλά διαφορετικά είδη μουσικής. «Όλο και περισσότερο τα εργαστήρια δείχνουν ότι οι άνθρωποι έχουν την ευαισθησία για τις δεξιότητες που πιστεύαμε ότι ειναι μόνο δεξιότητες ειδικων,"εξηγει ο Henkjan Honing (UVA) .

«Αποδεικνύεται ότι η απλή έκθεση στη μουσική συμβάλλει τα μέγιστα στον τρόπο που αναπτύσσονται οι μουσικές ικανότητες." * Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο συνέδριο Μουσική & Γλώσσας, που οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης, και θα δημοσιευθούν στο επόμενο τεύχος του Journal of Πειραματικής Ψυχολογίας: Σωματική Απόδοση και αντίληψη.

Η κοινή άποψη μεταξύ των μουσικών επιστημόνων είναι ότι οι μουσικές ικανότητες διαμορφώνονται κυρίως από την έντονη μουσική εκπαίδευση, και ότι εξακολουθούν να είναι αρκετά τραχιες στους ανεκπαίδευτους ακροατές, η λεγόμενη υπόθεση εξειδίκευσης.

Ωστόσο,  η UVA-μελέτη δειχνει ότι οι ακροατές που δεν έχουν επίσημα μουσική κατάρτιση, αλλά με επαρκή έκθεση σε ένα συγκεκριμένο μουσικό ιδίωμα (την υπόθεση της έκθεσης), αποδιδουν ομοίως σε ένα μουσικό έργο, σε σύγκριση με επίσημα εκπαιδευμένους ακροατές.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ακροατές γενικώς τα καταφέρνουν καλύτερα στο προτιμώμενο μουσικό τους ύφος. Ως εκ τούτου η μελέτη παρέχει στοιχεία για την ιδέα ότι μερικές μουσικές ικανότητες αποκτώνται μέσω απλής έκθεσης με τη μουσική. απλως ακουν και μαθαινουν!

Επιπλέον, η μελέτη είναι μία από τις πρώτες που θα λαμβάνει εκ των προτέρων τις δυνατότητες πειραματων online ακροασης συγκρινωντας μουσικούς και μη μουσικούς όλων των ηλικιών. Share

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...