Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Το μέγεθος των θηλαστικών εκτοξεύτηκε μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες.

Share
Δεινοθέριον


Οι ερευνητές  αποδείξαν ότι η εξαφάνιση των δεινοσαύρων 65 εκατομμύρια χρόνια πριν άνοιξε το δρόμο για τα θηλαστικά να γίνουν πολύ μεγαλύτερα , περίπου χίλιες φορές μεγαλύτερα από ό, τι ήταν. Η μελέτη με τίτλο, «Η Εξέλιξη του Μέγιστου μεγέθους του Σώματος χερσαίων θηλαστικων»,η οποία κυκλοφόρησε στο περιοδικό Science, είναι η πρώτη που διερεύνησε ποσοτικά τα μοτίβα του μεγέθους του σώματος των  θηλαστικών, μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε Πανεπιστημίο του Νέου Μεξικού υπό την ηγεσία του  αναπληρώτριας καθηγήτριας Βιολογίας  Felisa Smith, και συγκέντρωσε μια διεθνή ομάδα  παλαιοντολόγων, εξελικτικών βιολόγών και μακροοικολόγων από  πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο.

παρακεραθέριον


Ο στόχος της έρευνας ήταν να επανεξετάσει βασικές ερωτήσεις σχετικά με το μέγεθος των θηλαστικών. «Το μέγεθος επηρεάζει όλες τις πτυχές της βιολογίας, από τον πολλαπλασιασμό μέχρι την εξαφάνιση», είπε η Smith. "Η κατανόηση των λειτουργικών περιορισμών για το μέγεθος είναι κρίσιμη για την κατανόηση του πώς τα οικοσυστήματα λειτουργούν."
Ινδρικοθέριον

Για να τεκμηριώσουν αυτό που συνέβη στα θηλαστικά μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων,οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για το μέγιστο μέγεθος για μεγάλες ομάδες χερσαίων θηλαστικών σε κάθε ήπειρο, συμπεριλαμβανομένων και των Perissodactyla,άλογων,ρινόκερων,προβοσκιδοειδών,  όπως οι ελέφαντες,τα  μαμούθ και οι μαστόδοντες καθώς και μια σειρά άλλων εξαφανισμένων ομάδων. Οι ερευνητές επί τρία χρόνια συγκεντρώναν  δεδομένα.

"Η βάση δεδομένων είναι μοναδική», είπε η Σμιθ "επειδή είναι συνολική και συμπεριλαμβανει θηλαστικά από όλες τις ηπείρους από την εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Εμείς εκτιμούμε το μέγεθος του σώματος από τα απολιθωμένα δόντια, τα οποία είναι τα συνηθέστερα διατηρημένα τμήματα των θηλαστικών."

Τα θηλαστικά αυξήθηκαν από ένα ανώτατο όριο περίπου 10 κιλών όταν  μοιράζονταν τη γη με δεινόσαυρους, σε ένα ανώτατο όριο 17 τόνων μετά την εξαφάνισή τους.

Το μέγιστο μέγεθος των θηλαστικών άρχισε να αυξάνεται αισθητά περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια με την κορύφωσή του στο Ολιγόκαινο.Περίπου 34 εκατομμύρια χρόνια πριν στην Ευρασία, και πάλι κατά τη Μειόκαινο Εποχή (περίπου 10 εκατομμύρια χρόνια πριν) στην Ευρασία και την Αφρική. Το μεγαλύτερο θηλαστικό που περπάτησε ποτέ στη Γη ήταν το transouralicum Indricotherium,ένα είδος  χορτοφάγου ρινόκερου χωρίς κέρατα ζύγισε περίπου 17 τόνους με ύψος περίπου 18 πόδια μέχρι τον ώμο και ζούσε στην Ευρασία περίπου 34 εκατομμύρια χρόνια πριν.

«Η αξιοσημείωτη ομοιότητα στην εξέλιξη του μέγιστου μεγέθους σχετικά με τις διάφορες ηπείρους δείχνει ότι υπήρχαν παρόμοιοι οικολογικοί ρόλοι που πρέπει να καλυφθούν από γιγαντιαία θηλαστικά σε όλη την υφήλιο», είπε η Smith. «Αυτό σημαίνει σαφώς ότι τα θηλαστικά ήταν η απάντηση στους ίδιους οικολογικούς περιορισμούς."
Share

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...