Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Πώς οι Βίκινγκς ταξίδευαν στον Ατλαντικό χωρίς τη σύγχρονη τεχνολογία

Share
ένα σύγχρονο πλοίο των Βίκινγκς

Οι Βίκινγκς ήταν τρομεροί ναυτικοί που κυριαρχούσαν στις βόρειες θάλασσες από το 900 μ.Χ. μέχρι το 1200 μ.Χ.Μάλιστα έφτασαν και στην Αμερική,ιδρύοντας και έναν οικισμό στο σημερινό L'Anse aux Meadows στον Καναδά.Πώς ταξίδευαν όμως στις ανοιχτές θάλασσες χωρίς πυξίδα και μάλιστα σε μέρες που δεν φαινόταν καθόλου ο ήλιος;


Οι αρχαίοι ναυτικοί προσανατολίζονταν είτε με βάση τα χαρακτηριστικά της στεριάς,πλέοντας κοντά στις ακτές είτε με βάση τη θέση του ήλιου ή των αστερισμών στο νυχτερινό ουρανό.


Οι Βίκινγκς είχαν στη διάθεσή ένα όργανο,τον ηλιακό δίσκο,τον οποίο χρησιμοποιούσαν σε συνθήκες ηλιοφάνειας για να υπολογίσουν την πορεία τους.Όμως φάινεται ότι ήταν εξισού καλοί στο να βρίσκουν την πορεία τους ακόμη και όταν δεν φαινόταν καθόλου ο Ηλίος πιθανώς με τη βοήθεια ενός κρυστάλλου,της θρυλικής 'ηλιόπετρας' (solarstein) σύμφωνα με μία υπόθεση.


Μία ισλανδική σάγκα λέει:''ο καιρός ήταν πολύ συννεφιασμένος και χιόνιζε.Ο βασιλιάς Όλαφ έστειλε κάποιον να ψάξει γύρω αλλά δεν φαινόταν καθαρό σημείο στον ουρανό.Τότε ο Όλαφ ζήτησε από τον Σίγκουρντ να του δείξει που βρίσκεται ο ήλιος.Ο Σίγκουρντ σήκωσε την 'ηλιόπετρα', κοίταξε τον ουρανό μέσα από αυτή και του έδειξε τη θέση του ήλιου.Είχε μαντέψει σωστά.

Η ηλιόπετρα ήταν ένας διαφανής κρύσταλλος πιθανώς από τουρμαλίνη ή καλσίτη,ορυκτά που υπάρχουν στη Νορβηγία.Αυτός ο κρύσταλλος έχει την ιδιότητα να πολώνει το φως που περνάει από μέσα του και να αλλάζει χρώμα ανάλογα με τη θέση του προς τον ουρανό.Εκεί που ο κρύσταλλος φαίνεται πιο φωτεινός,εκεί βρίσκεται και ο ήλιος.

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα με έναν τέτοιο κρύσταλλο και είδαν ότι πράγματι μπορεί να εντοπίσει τη θέση του ήλιου ακόμη και σε συνθήκες πλήρους κακοκαιρίας.Το ότι ο κρύσταλλος δουλεύει δεν σημαίνει όμως ότι Βίγκινγκς έβρισκαν την πορεία τους ακριβώς με αυτόν τον τρόπο.Ίσως  όταν μια μέρα βρεθεί ένα ναυάγιο ενός καραβιού των Βίκινγκς με μία ηλιόπετρα στο κατάστρωμα αυτό να αποδειχθεί.

Share

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...