Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Ανακαλύφθηκε ένας νέος δεινόσαυρος που κλώτσουσε με τα ισχυρά του πόδια για να αμυνθεί.

Share
Ο Βροντόμηρος σε σχέση με το μέγεθος ενός ανθρώπου

Ανακαλύφθηκε στη Γιούτα των ΗΠΑ ένας νέος δεινόσαυρος που ονομάζεται Βροντόμηρος (Brontomerus mcintoshi), από τις λέξεις βροντή και μηρός εξαιτίας των πάρα πολύ ισχυρών μυών των μηρών του.

Ο βροντόμηρος ήταν μέλος της μακρόλαιμης οικογένειας των σαυρόποδων στην οποία ανήκουν ο Διπλόδοκος και ο Βραχιόσαυρος.Έζησε περίπου 110 εκατομμύρια χρόνια πριν, κατά την Πρώιμη Κρητιδική Περιόδο.Μάλλον χρησιμοποιηούσε τους ισχυρούς μηρούς του ως όπλο για να αντιμετωπίζει τα αρπακτικά ζώα κλωτσόντας τα με τα δυνατά του πόδια , ή για να κινείται πάνω σε τραχύ έδαφους και λοφώδεις εκτάσεις και πιθανότατα έπρεπε να αντιμετωπίσει τρομερά αρπακτικά όπως ο Δεινόνυχας και ο Γιουταράπτορας.

Τα απολιθωμένα οστά δύο δειγμάτων του mcintoshi Brontomerus , ενός ενηλίκου και ενός νεαρού, διασώθηκαν από ένα ήδη λεηλατημένο και καταστραμένο λατομείο στην ανατολική Utah από ερευνητές του Σαμ Noble Μουσείο.Οι παλαιοντολόγους πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο δείγμα είναι η μητέρα του νεότερου και πρέπει να ζυγίζε περίπου 6 τόνους, σχεδόν το μέγεθος ενός μεγάλου ελέφαντα, και έφτανε τα 14 μέτρα σε μήκος. Στο ένα τρίτο του μεγέθους, το μικρότερο δείγμα θα ζύγιζε περίπου 200 κιλά, το μέγεθος ενός πόνι και είχε 4,5 μέτρα μήκος.

Εκτός από την ασυνήθιστη δομή του ισχίου του Βροντόμηρου και τους τεράστιους μύες του μηρού που του δίνουν μια θέση στον πίνακα των πιο ακραίων δεινοσαύρων, ο Βροντόμηρος είναι επίσης σημαντικός για έναν άλλο λόγο. Είναι ένα ακόμα δεινόσαυρος της οικογένειας των σαυρόποδων που ανακαλύπτεται τα τελευταία 20 χρόνια από μια σειρά ανακαλύψεων σαυρόποδων δεινόσαυρων για τα οποία προηγουμένως υπήρχε η ιδέα ότι αυτά άρχισαν να εξαφανίζονται κατά την Πρώιμη Κρητιδική περίοδο.

Share

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...