Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

η νεαρή καρδιά μπορεί να αναγεννηθεί

Share
η ανθρώπινη καρδιά

Πειράματα που έκαναν επιστήμονες σε τρωκτικά έδειξαν ότι στις πρώτες εβδομάδες ζωής τους η καρδιά τους έχει τη δυνατότητα να αυτοαναπλαθεί ακόμη και αν έχει υποστεί μεγάλη βλάβη.

Συγκεκριμένα αφαιρέθηκε σχεδόν η μισή καρδιά από τρωκτικά ηλικίας μέχρι 3 εβδομάδων και προς έκπληξη των επιστημόνων η καρδιά αναγεννήθηκε,συμπληρώνοντας το άλλο μισό που έλειπε και συνέχισε να χτυπά κανονικά χωρίς να είχε συμβεί τίποτα!

Πιστεύται ότι ο τρόπος που επιτεύχθηκε αυτό ήταν ο εξής:κάποια από τα υγιή καρδιακά κύτταρα που είχαν απομείνει στην καρδιά σταματούσαν για λίγο να χτυπάνε,ίσα ίσα για να διπλασταστούν και να δημιουργηθούν έτσι νέα καρδιακά κύτταρα τα οποία αντικατέστησαν αυτά που είχαν αποκοπεί.

Με το πέρασμα του χρόνου και την ενηλικίωση ο οργανισμός ξεχνάει πώς να αναγεννιέται.Οι ερευνητές προσπαθούν να κάνουν την ενήλικη καρδιά να ξαναθυμηθεί το τρόπο αναγέννησης που έχει ξεχαστεί καθώς και ζητούν να μάθουν  γιατί η καρδιά ξεχνάει αυτόν τον τρόπο.

Η καρδιακή προσβολή είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου του δυτικού κόσμου και η επίτευξη αναγέννησης των κυττάρων της καρδιάς σε ενήλικους ανθρώπους θα έσωζε δεκάδες χιλιάδες ζώες.


Share

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...