Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Εκτόξευση του Johanes Kepler

Share
Εκτοξέυτηκε χθες το βράδυ της Τετάρτης  το διαστημικό φορτηγό Johanes Kepler της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA με προορισμό το διεθνή διαστημικό σταθμό.Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από τη γαλλική Γουϊάνα και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Η εκτόξευση είχε προγραμματιστεί για το βράδυ της Τρίτης αλλά αναβλήθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Το Κέπλερ είναι ένα διαστημικό φορτηγό με οφέλιμο φορτίο 5 τόννων και μεταφέρει προμήθειες,φαγητό και νερό,για να εφοδιάσει το διεθνή διαστημικό σταθμό.

Ο πύραυλος που έφερε το Κέπλερ είναι ένας Αριάν 5.Η κατανάλωση του καυσίμου είναι 5 τόνοι καυσίμου το δευτερόλεπτο δηλαδή 2,5 τόνοι σε κάθε προωθητήρα συνολικά η κατανάλωση μιας ντουζίνας  αεροπλάνων  Airbus!

Οι προωθητήρες που φέρει το Αριάν 5 δίνουν μια επιτάχυνση από 0 μέχρι 7,200 Χμ/ω τα πρώτα δυόμισυ λεπτά.Μετά την κατανάλωση του καυσίμου οι προωθητήρες αποκολήθηκαν και επέσαν σε μια περιοχή που ασφαλίστηκε και αποκλείστηκε για τα πλοία.Μετά την αποκόλληση των προωθητήρων το Κέπλερ έχασε περίπου το 75% της μάζας που είχε πριν την εκτόξευση.

Η ΝΑΣΑ αναμένεται να αναθέσει ανάλογο πρόγραμμα ανεφοδιασμού του διαστημικού σταθμού σε ιδιωτικές εταιρείες μετά την οριστική απόσυρση όλων των διαστημικών λεωφορείων μέχρι το 2012.

Μετά την απόσυρση όλα τα πληρώματα θα μεταφέρονται με τα ρωσικά Σαγιούς.






Δείτε επίσης 
Η ΕΣΑ στα ελληνικά
http://www.esa.int/esaCP/Greece.html

Share

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...