Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Βρέθηκε ο παππούς του Τρικεράτοπα!

Share
Ο Τιτανοκεράτωψ

Μέχρι τώρα ο Τρικεράτωψ θεωρούνταν ο βασιλιάς των δεινοσαύρων με κέρατα
αλλά η ανακάλυψη ενός νέου είδους από έναν αμερικανό επιστήμονα ανατρέπει τα δεδομένα και πηγαίνει την ιστορία αυτών των τεράστιων κερατοφόρων δεινόσαυρων ακόμη πιο πίσω στο χρόνο.

Ο νέος δεινόσαυρος ονομάστηκε Τιτανοκεράτωψ από τους Τιτάνες της ελληνικής μυθολογίας και ανταγωνιζόταν σε μέγεθος τον Τρικεράτοπα.Πιστεύεται ότι ζύγιζε 7 τόνους και είχε ένα τεράστιο κρανίο σχεδόν 3 μέτρα σε μήκος.

Ο Τιτανοκεράτωψ ζούσε στη αμερικάνικη Δύση κατά την ύστερη κρητιδική εποχή,πριν από 74 χρόνια περίπου και είναι το πιο παλιό γνωστό είδος των τρικερατοπίδων .Επομένως η ομάδα αυτή ανέπτυξε το τεράστιο μέγεθός της 5 εκ χρόνια νωρίτερα από ότι πιστευόταν μέχρι τώρα,σύμφωνα με τον παλαιοντολόγο του πανεπιστημίου του Γέιλ,Νίκολας Λόνγκριτς που έκανε και την ανακάλυψη.

Ο Λόνγκριτς έψαχνε σε κάποιες επιστημονικές εργασίες όταν βρήκε την περιγραφή ενός σκελετού δεινοσαύρου που ανακαλύφτηκε στο Ν.Μεξικό το 1941.Ο σκελετός παρέμεινε απείραχτος μέχρι το 1995 ,που ετοιμάστηκε και ταυτοποιήθηκε ως Πεντακεράτωψ,ένα είδος πολύ κοινό στην περιοχή.
Έλειπε ένα κομμάτι από την οστέινη πλάκα που βρίσκεται πάνω στο κεφάλι των τρικερατοπίδων και μοιάζει με βεντάλια..Για την αναπαράστασή του και ολόκληρη την απεικόνιση του κρανίου χρησιμοποιήθηκε  η ‘βεντάλια’ του Πεντακεράτωπα.Ο παλαιοντολόγος παρατηρώντας αυτό το κρανίο και  ένα κρανίο Πεντακεράτωπα διεπίστωσε ότι οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες για να πρόκειται για το ίδιο είδος.Οπότε συμπέρανε ότι πρόκειται για ένα νέο είδος το οποίο και ονόμασε Τιτανοκεράτοπα.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο ερευνητή ο Τιτανοκεράτωψ έζησε στη Γη μονό για 1 εκατομύριο χρόνια ενώ η οικογένεια των  Τρικερατοπίδων ζούσε για 10  εκ χρόνια από την αμερικάνικη δύση μέχρι και τον Καναδά.

Τώρα το μόνο που μένει είναι η ανακάλυψη και άλλων σκελετών αυτού του νέου είδους ώστε να επιβεβαιωθεί η ανακάλυψη.

λανθασμένα ανακατασκευασμένο κρανίο ώστε να μοιάζει  με Πεντακεράτοπα



Share

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...