Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Οι μπαμπουϊνοι με ψηλή κοινωνική θέση έχουν μεγαλύτερο άγχος!

Share
οικογένεια μπαμπουΐνων

Όσο πιο ψηλά είναι ένας μπαμπουΐνος στην ιεραρχία μέσα στην κοινωνία των μπαμπουΐνων τόσο μεγαλύτερα είναι τα επίπεδα άγχους που έχει.Αυτό προκύπτει από τα δεδομένα που συγκέντρωσε μια ομάδα επιστημόνων αφού μελέτησε μια ομάδα μπαμπουΐνων για 40 χρόνια!

Τα αρσενικά που βρίσκονται στην κορυφή της ιεραρχίας,τα λεγόμενα αρσενικά άλφα,αγχώνονται πολύ περισσότερο από άλλα αρσενικά χαμηλότερης κοινωνικής θέσης,τα λεγόμενα β.Τα αρσενικά άλφα μπλέκουν πολύ πιο συχνά σε καυγάδες ,είτε για να προστατέψουν τη θέση τους,είτε τα θηλυκά τους με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι στρεσογόνες ορμόμες.

Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν τα στοιχεία μελετώντας 125 άγριους μπαμπουΐνους στην Κένυα.

Η υψηλή κοινωνική είναι προνομιακή στο ζευγάρωμα αλλά από ότι φαίνεται έχει μεγάλους κινδύνους υγείας.

μπαμπουΐνος στο ζωολογικό κήπο του Μονάχου
Share

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

η νεαρή καρδιά μπορεί να αναγεννηθεί

Share
η ανθρώπινη καρδιά

Πειράματα που έκαναν επιστήμονες σε τρωκτικά έδειξαν ότι στις πρώτες εβδομάδες ζωής τους η καρδιά τους έχει τη δυνατότητα να αυτοαναπλαθεί ακόμη και αν έχει υποστεί μεγάλη βλάβη.

Συγκεκριμένα αφαιρέθηκε σχεδόν η μισή καρδιά από τρωκτικά ηλικίας μέχρι 3 εβδομάδων και προς έκπληξη των επιστημόνων η καρδιά αναγεννήθηκε,συμπληρώνοντας το άλλο μισό που έλειπε και συνέχισε να χτυπά κανονικά χωρίς να είχε συμβεί τίποτα!

Πιστεύται ότι ο τρόπος που επιτεύχθηκε αυτό ήταν ο εξής:κάποια από τα υγιή καρδιακά κύτταρα που είχαν απομείνει στην καρδιά σταματούσαν για λίγο να χτυπάνε,ίσα ίσα για να διπλασταστούν και να δημιουργηθούν έτσι νέα καρδιακά κύτταρα τα οποία αντικατέστησαν αυτά που είχαν αποκοπεί.

Με το πέρασμα του χρόνου και την ενηλικίωση ο οργανισμός ξεχνάει πώς να αναγεννιέται.Οι ερευνητές προσπαθούν να κάνουν την ενήλικη καρδιά να ξαναθυμηθεί το τρόπο αναγέννησης που έχει ξεχαστεί καθώς και ζητούν να μάθουν  γιατί η καρδιά ξεχνάει αυτόν τον τρόπο.

Η καρδιακή προσβολή είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου του δυτικού κόσμου και η επίτευξη αναγέννησης των κυττάρων της καρδιάς σε ενήλικους ανθρώπους θα έσωζε δεκάδες χιλιάδες ζώες.


Share

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Ανακαλύφθηκε ένας νέος δεινόσαυρος που κλώτσουσε με τα ισχυρά του πόδια για να αμυνθεί.

Share
Ο Βροντόμηρος σε σχέση με το μέγεθος ενός ανθρώπου

Ανακαλύφθηκε στη Γιούτα των ΗΠΑ ένας νέος δεινόσαυρος που ονομάζεται Βροντόμηρος (Brontomerus mcintoshi), από τις λέξεις βροντή και μηρός εξαιτίας των πάρα πολύ ισχυρών μυών των μηρών του.

Ο βροντόμηρος ήταν μέλος της μακρόλαιμης οικογένειας των σαυρόποδων στην οποία ανήκουν ο Διπλόδοκος και ο Βραχιόσαυρος.Έζησε περίπου 110 εκατομμύρια χρόνια πριν, κατά την Πρώιμη Κρητιδική Περιόδο.Μάλλον χρησιμοποιηούσε τους ισχυρούς μηρούς του ως όπλο για να αντιμετωπίζει τα αρπακτικά ζώα κλωτσόντας τα με τα δυνατά του πόδια , ή για να κινείται πάνω σε τραχύ έδαφους και λοφώδεις εκτάσεις και πιθανότατα έπρεπε να αντιμετωπίσει τρομερά αρπακτικά όπως ο Δεινόνυχας και ο Γιουταράπτορας.

Τα απολιθωμένα οστά δύο δειγμάτων του mcintoshi Brontomerus , ενός ενηλίκου και ενός νεαρού, διασώθηκαν από ένα ήδη λεηλατημένο και καταστραμένο λατομείο στην ανατολική Utah από ερευνητές του Σαμ Noble Μουσείο.Οι παλαιοντολόγους πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο δείγμα είναι η μητέρα του νεότερου και πρέπει να ζυγίζε περίπου 6 τόνους, σχεδόν το μέγεθος ενός μεγάλου ελέφαντα, και έφτανε τα 14 μέτρα σε μήκος. Στο ένα τρίτο του μεγέθους, το μικρότερο δείγμα θα ζύγιζε περίπου 200 κιλά, το μέγεθος ενός πόνι και είχε 4,5 μέτρα μήκος.

Εκτός από την ασυνήθιστη δομή του ισχίου του Βροντόμηρου και τους τεράστιους μύες του μηρού που του δίνουν μια θέση στον πίνακα των πιο ακραίων δεινοσαύρων, ο Βροντόμηρος είναι επίσης σημαντικός για έναν άλλο λόγο. Είναι ένα ακόμα δεινόσαυρος της οικογένειας των σαυρόποδων που ανακαλύπτεται τα τελευταία 20 χρόνια από μια σειρά ανακαλύψεων σαυρόποδων δεινόσαυρων για τα οποία προηγουμένως υπήρχε η ιδέα ότι αυτά άρχισαν να εξαφανίζονται κατά την Πρώιμη Κρητιδική περίοδο.

Share

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Εκτόξευση του Johanes Kepler

Share
Εκτοξέυτηκε χθες το βράδυ της Τετάρτης  το διαστημικό φορτηγό Johanes Kepler της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA με προορισμό το διεθνή διαστημικό σταθμό.Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από τη γαλλική Γουϊάνα και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Η εκτόξευση είχε προγραμματιστεί για το βράδυ της Τρίτης αλλά αναβλήθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Το Κέπλερ είναι ένα διαστημικό φορτηγό με οφέλιμο φορτίο 5 τόννων και μεταφέρει προμήθειες,φαγητό και νερό,για να εφοδιάσει το διεθνή διαστημικό σταθμό.

Ο πύραυλος που έφερε το Κέπλερ είναι ένας Αριάν 5.Η κατανάλωση του καυσίμου είναι 5 τόνοι καυσίμου το δευτερόλεπτο δηλαδή 2,5 τόνοι σε κάθε προωθητήρα συνολικά η κατανάλωση μιας ντουζίνας  αεροπλάνων  Airbus!

Οι προωθητήρες που φέρει το Αριάν 5 δίνουν μια επιτάχυνση από 0 μέχρι 7,200 Χμ/ω τα πρώτα δυόμισυ λεπτά.Μετά την κατανάλωση του καυσίμου οι προωθητήρες αποκολήθηκαν και επέσαν σε μια περιοχή που ασφαλίστηκε και αποκλείστηκε για τα πλοία.Μετά την αποκόλληση των προωθητήρων το Κέπλερ έχασε περίπου το 75% της μάζας που είχε πριν την εκτόξευση.

Η ΝΑΣΑ αναμένεται να αναθέσει ανάλογο πρόγραμμα ανεφοδιασμού του διαστημικού σταθμού σε ιδιωτικές εταιρείες μετά την οριστική απόσυρση όλων των διαστημικών λεωφορείων μέχρι το 2012.

Μετά την απόσυρση όλα τα πληρώματα θα μεταφέρονται με τα ρωσικά Σαγιούς.






Δείτε επίσης 
Η ΕΣΑ στα ελληνικά
http://www.esa.int/esaCP/Greece.html

Share

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Πώς οι ψύλλοι κάνουν άλματα.Λύθηκε το μυστήριο.

Share
ψύλλος γάτας

Μιά νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Cambridge ρίχνει φως στο πώς οι ψύλλοι κάνουν άλματα που φθάνουν σε ταχύτητα τα 1,9 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Το 1967, ένας επιστήμονας με το όνομα Ερρίκος Μπένετ-Clark ανακάλυψε ότι οι ψύλλοι αποθηκεύουν την ενέργεια που χρειάζεται για να εκτοξευτούν σαν καταπέλτης στον αέρα, σε ένα μαξιλάρι από «ελαστική» resilin πρωτεΐνη. Ωστόσο, στα χρόνια που μεσολάβησαν, η συζήτηση μαινόταν για το πώς ακριβώς οι ψύλλοι αξιοποιούν αυτή την εκρηκτική ενέργεια. Οι επιστήμονες διατύπωσαν αλληλοσυγκρουόμενες υποθέσεις, αλλά μόνο πρόσφατα ότι η τεχνολογία επέτρεψε την καταγραφή και ανάλυση των δεδομένων.

Χρησιμοποιώντας μια υψηλής ταχύτητας συσκευή ελέγχου και εξελιγμένα μαθηματικά μοντέλα, ο καθηγητής Μάλκολμ Μπάροους και ο Δρ Gregory Sutton από το Πανεπιστήμιο του Τμήματος Ζωολογίας, ήταν σε θέση να αποδείξει ότι οι ψύλλοι χρησιμοποιούν τα δάχτυλα των ποδιών τους για να ωθήσουν μακριά το σώμα τους στον αέρα,επίλυοντας έτσιένα μυστήριο 44 ετών . Τα πορίσματά τους δημοσιεύονται Journal of Experimental Biology της 10ης Φεβρουαρίου.

"Ανησυχούσαμε για το πόσο δύσκολο θα ήταν να κάνουμε τις ταινίες, επειδή είμαστε συνηθισμένοι να μαγνητοσκοπούμε ακρίδες, οι οποίες είναι πολύ μεγαλύτερες από ό, τι οι ψύλλοι," παραδέχεται ο Sutton.

Αλλά και Burrows συνειδητοποίησε ότι οι ψύλλοι έμειναν εντελώς ακίνητοι στο σκοτάδι και πηδούσαν μόνο όταν έσβηναν τα φώτα. Εστιάζοντας την κάμερα της σταθερής έντομα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, το δίδυμο γυρίστηκε με επιτυχία 51 άλματα από 10 ζώα. Αυτό ήταν όταν πήρε την πρώτη ένδειξη τους ως προς τον τρόπο το άλμα έντομα.

Στην πλειονότητα των αλμάτων, δύο τμήματα του περίπλοκου ποδιού του ψύλλου - του ταρσού (toe) και της τροχαντήρας (γόνατο) έρχονται σε επαφή με το έδαφος για την ώθηση μακριά, αλλά στο 10% των αλμάτών, μόνο ο ταρσός (toe ) άγγιξε το έδαφος. Αφού στο 10% των αλμάτων δεν χρησιμοποιούν την τροχαντήρα (γόνατο) μήπως οι ψύλλοι χρησιμοποιούν δύο μηχανισμούς για να πηδήξουν στον αέρα.

Αναλύοντας τις ταινίες, οι επιστήμονες μπορούσαν να δουν ότι τα έντομα είχαν συνεχιζόμενη επιτάχυνση κατά την απογείωση, ακόμη και όταν η τροχαντήρα (γόνατο) δεν ήταν πίεζε προς τα κάτω. Και τα έντομα που πήδηξαν χωρίς τη χρήση της τροχαντήρας (γόνατο) επιταχύνθηκαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και τα έντομα που πήδηξαν με τη χρήση και της τροχαντήρα (γόνατο) και του ταρσού (toe). Επίσης, όταν ο Burrows και ο Sutton κοίταξαν το πόδι του ψύλλου με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης, την κνήμη (κνήμη) και του ταρσού (ΤΙΠ),είδαν ότι ήταν εξοπλισμένα με νύχια που γατζώνουν, αλλά η τροχαντήρα (γόνατο) ήταν απολύτως ομαλή,γεγονός που την εμποδίζει να πάρει γατζωθεί για να σπρώξει το έντομο.

Οι Sutton και Burrows είχαν την υποψία ότι τα έντομα έσπρωχναν προς τα κάτω μέσα από την κνήμη (κνήμη) πάνω από τον ταρσού (δάχτυλο). Χρησιμοποιώντας ένα μαθηματικό μοντέλο που μπορεί να αναπαραγάγει την τροχιά του ψύλλου, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι τα έντομα μεταδίδουν τη δύναμη από το ελατήριο στο θώρακα μέσω τμημάτων των ποδιών που λειτουργούν ως μοχλοί που πιέζουν προς τα κάτω τον ταρσό (δάχτυλο) Έτσι επιλύθηκε ένα μυστήριο 44 ετών.


Share

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

πλανήτες στο μέγεθος της Γης

Share
Είναι ο Γαλαξίας μας το σπίτι άλλων πλανήτων  με μεγέθος ίδιο με αυτό της Γης; Είναι οι πλανήτες στο μέγεθος της Γης κοινοί ή σπάνιοι; Οι επιστήμονες της NASA που αναζητούν απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά αποκάλυψαν πρόσφατα την ανακάλυψή τους.

'Αρχίσαμε από μηδέν πλανήτες στο μέγεθος της Γης και φτάσαμε τους 68 και από μηδέν σε  54  υποψήφιους πλανήτες σε κατοικήσιμη ζώνη. - μια περιοχή όπου στην επιφάνεια ενός πλανήτη  θα μπορούσε να υπάρχει υγρό νερό. Ορισμένοι υποψήφιοι πλανήτες θα μπορούσαν να έχουν ακόμη και φεγγάρια με  νερό σε υγρή μορφή", δήλωσε ο Ουίλιαμ Borucki της Ames του ερευνητικού κέντρου της ΝΑΣΑ στην Καλιφόρνια, και  επιστημονικός ερευνητής της αποστολής  Κέπλερ . «Πέντε από τους πλανητικούς υποψηφίους  έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος με τη Γη και επιπλέον κινούνται σε τροχιά στην κατοικήσιμη ζώνη των μητρικών άστρων τους."


Απαιτούνται όμως επιπλέον παρατηρήσεις για την επαλήθευση ότι είναι πραγματικοί πλανήτες

Έχουμε εντοπίσει πάνω από 1200 υποψήφιους πλανήτες,περισσότερους από όσους έχουν βρει όλοι οι άνθρωποι μαζί στην ιστορία μέχρι σήμερα είπε ο Μπορούκι.'Αυτοί είναι υποψήφιοι πλανήτες αλλά είμαι σίγουρος ότι θα επιβεβαιωθεί ότι είναι πραγματικοί πλανήτες τους επόμενους μήνες ή χρονια.

Ο Μπορούτσκι μιλάει για εξωπλανήτες και την αποστολή Κέπλερ 
  Share

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Βρέθηκε ο παππούς του Τρικεράτοπα!

Share
Ο Τιτανοκεράτωψ

Μέχρι τώρα ο Τρικεράτωψ θεωρούνταν ο βασιλιάς των δεινοσαύρων με κέρατα
αλλά η ανακάλυψη ενός νέου είδους από έναν αμερικανό επιστήμονα ανατρέπει τα δεδομένα και πηγαίνει την ιστορία αυτών των τεράστιων κερατοφόρων δεινόσαυρων ακόμη πιο πίσω στο χρόνο.

Ο νέος δεινόσαυρος ονομάστηκε Τιτανοκεράτωψ από τους Τιτάνες της ελληνικής μυθολογίας και ανταγωνιζόταν σε μέγεθος τον Τρικεράτοπα.Πιστεύεται ότι ζύγιζε 7 τόνους και είχε ένα τεράστιο κρανίο σχεδόν 3 μέτρα σε μήκος.

Ο Τιτανοκεράτωψ ζούσε στη αμερικάνικη Δύση κατά την ύστερη κρητιδική εποχή,πριν από 74 χρόνια περίπου και είναι το πιο παλιό γνωστό είδος των τρικερατοπίδων .Επομένως η ομάδα αυτή ανέπτυξε το τεράστιο μέγεθός της 5 εκ χρόνια νωρίτερα από ότι πιστευόταν μέχρι τώρα,σύμφωνα με τον παλαιοντολόγο του πανεπιστημίου του Γέιλ,Νίκολας Λόνγκριτς που έκανε και την ανακάλυψη.

Ο Λόνγκριτς έψαχνε σε κάποιες επιστημονικές εργασίες όταν βρήκε την περιγραφή ενός σκελετού δεινοσαύρου που ανακαλύφτηκε στο Ν.Μεξικό το 1941.Ο σκελετός παρέμεινε απείραχτος μέχρι το 1995 ,που ετοιμάστηκε και ταυτοποιήθηκε ως Πεντακεράτωψ,ένα είδος πολύ κοινό στην περιοχή.
Έλειπε ένα κομμάτι από την οστέινη πλάκα που βρίσκεται πάνω στο κεφάλι των τρικερατοπίδων και μοιάζει με βεντάλια..Για την αναπαράστασή του και ολόκληρη την απεικόνιση του κρανίου χρησιμοποιήθηκε  η ‘βεντάλια’ του Πεντακεράτωπα.Ο παλαιοντολόγος παρατηρώντας αυτό το κρανίο και  ένα κρανίο Πεντακεράτωπα διεπίστωσε ότι οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες για να πρόκειται για το ίδιο είδος.Οπότε συμπέρανε ότι πρόκειται για ένα νέο είδος το οποίο και ονόμασε Τιτανοκεράτοπα.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο ερευνητή ο Τιτανοκεράτωψ έζησε στη Γη μονό για 1 εκατομύριο χρόνια ενώ η οικογένεια των  Τρικερατοπίδων ζούσε για 10  εκ χρόνια από την αμερικάνικη δύση μέχρι και τον Καναδά.

Τώρα το μόνο που μένει είναι η ανακάλυψη και άλλων σκελετών αυτού του νέου είδους ώστε να επιβεβαιωθεί η ανακάλυψη.

λανθασμένα ανακατασκευασμένο κρανίο ώστε να μοιάζει  με Πεντακεράτοπα



Share

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Πώς οι Βίκινγκς ταξίδευαν στον Ατλαντικό χωρίς τη σύγχρονη τεχνολογία

Share
ένα σύγχρονο πλοίο των Βίκινγκς

Οι Βίκινγκς ήταν τρομεροί ναυτικοί που κυριαρχούσαν στις βόρειες θάλασσες από το 900 μ.Χ. μέχρι το 1200 μ.Χ.Μάλιστα έφτασαν και στην Αμερική,ιδρύοντας και έναν οικισμό στο σημερινό L'Anse aux Meadows στον Καναδά.Πώς ταξίδευαν όμως στις ανοιχτές θάλασσες χωρίς πυξίδα και μάλιστα σε μέρες που δεν φαινόταν καθόλου ο ήλιος;


Οι αρχαίοι ναυτικοί προσανατολίζονταν είτε με βάση τα χαρακτηριστικά της στεριάς,πλέοντας κοντά στις ακτές είτε με βάση τη θέση του ήλιου ή των αστερισμών στο νυχτερινό ουρανό.


Οι Βίκινγκς είχαν στη διάθεσή ένα όργανο,τον ηλιακό δίσκο,τον οποίο χρησιμοποιούσαν σε συνθήκες ηλιοφάνειας για να υπολογίσουν την πορεία τους.Όμως φάινεται ότι ήταν εξισού καλοί στο να βρίσκουν την πορεία τους ακόμη και όταν δεν φαινόταν καθόλου ο Ηλίος πιθανώς με τη βοήθεια ενός κρυστάλλου,της θρυλικής 'ηλιόπετρας' (solarstein) σύμφωνα με μία υπόθεση.


Μία ισλανδική σάγκα λέει:''ο καιρός ήταν πολύ συννεφιασμένος και χιόνιζε.Ο βασιλιάς Όλαφ έστειλε κάποιον να ψάξει γύρω αλλά δεν φαινόταν καθαρό σημείο στον ουρανό.Τότε ο Όλαφ ζήτησε από τον Σίγκουρντ να του δείξει που βρίσκεται ο ήλιος.Ο Σίγκουρντ σήκωσε την 'ηλιόπετρα', κοίταξε τον ουρανό μέσα από αυτή και του έδειξε τη θέση του ήλιου.Είχε μαντέψει σωστά.

Η ηλιόπετρα ήταν ένας διαφανής κρύσταλλος πιθανώς από τουρμαλίνη ή καλσίτη,ορυκτά που υπάρχουν στη Νορβηγία.Αυτός ο κρύσταλλος έχει την ιδιότητα να πολώνει το φως που περνάει από μέσα του και να αλλάζει χρώμα ανάλογα με τη θέση του προς τον ουρανό.Εκεί που ο κρύσταλλος φαίνεται πιο φωτεινός,εκεί βρίσκεται και ο ήλιος.

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα με έναν τέτοιο κρύσταλλο και είδαν ότι πράγματι μπορεί να εντοπίσει τη θέση του ήλιου ακόμη και σε συνθήκες πλήρους κακοκαιρίας.Το ότι ο κρύσταλλος δουλεύει δεν σημαίνει όμως ότι Βίγκινγκς έβρισκαν την πορεία τους ακριβώς με αυτόν τον τρόπο.Ίσως  όταν μια μέρα βρεθεί ένα ναυάγιο ενός καραβιού των Βίκινγκς με μία ηλιόπετρα στο κατάστρωμα αυτό να αποδειχθεί.

Share

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Κάποιοι δεινόσαυροι επέζησαν 700.000 χρόνια μετά τη μαζική εξαφάνιση

Share
σύγκρουση μετεωρίτη
Μέχρι σήμερα η επικρατούσα επιστημονική άποψη είναι ότι οι μεγάλοι δεινόσαυροι που δεν μπορούσαν να πετάξουν εξαφανίστηκαν μαζικά στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου,πριν από 65 εκ χρόνια πριν.Ένας τεράστιος μετεωρίτης που έπεσε στη Γη κάλυψε τον ουρανό με υλικά που εκτοξέυτηκαν κατά τη σύγκρουση.Επικράτησε παγκόσμιο σκοτάδι για αρκετό καιρό και αποτέλεσμα ήταν να εξαφανιστούν πολλά φυτά,και με τη σειρά τους οι φυτοφάγοι και κατόπιν οι σαρκοφάγοι δεινόσαυροι.Όμως μία νέα μέθοδος χρονολόγησης δείχνει ότι ίσως μεγάλοι φυτοφάγοι δεινόσαυροι να επέζησαν.

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Αλμπέρτα χρησιμοποίησαν τη νέα μέθοδο U-pb ουρανίου-μολύβδου για να χρονολογήσουν ένα μηριαίο οστό ενός Αδρόσαυρου.Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ηλικία του οστού ήταν 700.000 χρόνια μετά τη μαζική εξαφάνιση των μεγάλων δεινοσαύρων.

Η νέα μέθοδος βασίζεται στη μέτρηση των ισοτόπων μολύβδου μέσα στο απολίθωμα.Ένα ζωντανό κόκκαλο περιέχει πολύ λίγα άτομα ουρανίου.Όταν πεθαίνει εμπλουτίζεται με διάφορα στοιχεία ,ένα από τα οποία είναι το ουράνιο μέσα σε 1000 χρόνια από το θάνατο.Τα άτομα ουρανίου με τον καιρό διασπάται σε  άτομα μολύβδου και μόλις ολοκληρωθεί η απολίθωση αρχίζει να μετράει το ρολόϊ ουρανίου-μολύβδου.Η μέτρηση των ισοτόπων μολύβδου στο απολίθωμα μας δίνει την απόλυτη ηλικία του.Αυτή η νέα μέθοδος επιτρέπει όχι μόνο τη χρονολόγηση αλλά μας δείχνει και τί έτρωγε ο δεινόσαυρος.

Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι σε κάποια μέρη της γης ίσως να μην εξαφανίστηκαν τα φυτά και κάποιοι φυτοφάγοι δεινόσαυροι να επέζησαν και μετά τη μαζική καταστροφή.

σκελετός Παρασαυρόλοφου της οικογένειας των Αδροσαυρίδων
Share

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Νέα επαναστατική μνήμη για υπολογιστές.

Share
η μνήμη νέου τύπου

Μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται δύο είδη μνήμης για τους υπολογιστές.Η μνήμη αργής προσπέλασης που αποθηκεύει δεδομένα σε μια συσκευή όπως ένας σκληρός δίσκος ή ένα φλασάκι ή μνήμη ΡΟΜ.Και η μνήμη γρήγορης προσπέλασης η οποία επιτρέπει στον υπολογιστή μας να δουλεύει γρήγορα (μνήμη ΡΑΜ).Το μειονέκτημά της είναι ότι δεν μπορεί να αποθηκεύσει δεδομένα όταν ο υπολογιστής είναι σβησμένος.Όμως ερευνητές του πανεστημίου της βόρειας Καρολίνας στην Αμερική ευφήυραν έναν νέο τύπο μνήμης που συνδυάζει τις δυνατότητες των υπαρχόντων δύο τύπων και μπορεί να φέρει επανάσταση στους υπολογιστές.

Οι παλαιού τύπου μνήμες αργής προσπέλασης μπορούν να αποθηκεύσουν φορτίο σε μία πύλη το οποίο μπορεί να πάρει τιμή 0 ή 1 δηλαδή 1 μπιτ۔  Η νέα μνήμη έχει δύο πύλες και μπορεί να αποθηκεύσει 1 μπιτ είτε στη μνήμη αργής προσπέλασης είτε στη μνήμη γρήγορης προσπέλασης.

Αυτό θα φέρει πραγματική επανάσταση στους υπολογιστές αφού θα μπορούν να ανάβουν αμέσως χωρίς να χρειάζεται να φορτώσουν δεδομένα από τη μνήμη αργής προσπέλασης.Σε φάρμες υπολογιστών,όπως αυτές των εξυπηρετητών (σέρβερ) της Γοογλε που απαιτούν τεράστια ενέργεια ακόμη και όταν υπάρχει μικρή κίνηση  η κατανάλωση ενέργειας  θα μειωθεί κατακόρυφα αφού ο υπολογιστές δεν χρειάζεται να είναι συνέχεια αναμένοι.

μνήμη ΡΑΜ γρήγορης προσπέλασης


μνήμη ΡΟΜ αργής προσπέλασης
Share

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Οι καρχαρίες τα βλέπουν ασπρόμαυρα.

Share

Οι σημερινοί κυρίαρχοι θηρευτές της στεριάς έχουν στερεοσκοπική,πολυχρωματική όραση,ικανότητα βασική για την επιβίωσή τους.Όμως το κυρίαρχο αρπαχτικό της θάλασσας,ο καρχαρίας δεν την έχει καθόλου ανάγκη αφού διαθέτει μονοχρωματική όραση.

Σ'αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ερευνητική ομάδα πανεπιστημίου της Αυστραλίας αφού μελέτησε τον αμφιβληστροειδή χιτώνα στο μάτι του καρχαρία.Ο αμφιβληστροειδής στον άνθρωπο και τα ζώα που έχουν πολυχρωματική όραση υπάρχουν φωτοευαίσθητα κύτταρα που είναι σε θέση να εντοπίσουν το πράσινο,το κόκκινο,το μπλέ αλλά και κύτταρα που είναι ευαίσθητα στο γκρι και στις αποχρώσεις του.Αντίθετα τα μάτια του καρχαρία μπορούν να διακρίνουν μόνο αποχρώσεις του γκρι.Μερικά είδη διαθέτουν και 'πράσινα΄ κύτταρα αλλά η όρασή τους δεν είναι καλύτερη από των υπολοίπων.

H πολυχρωματική όραση δεν είναι ζωτικής σημασίας στη θάλασσα αφού τα χρώματα μέσα στο νερό ξεφτίζουν σε σημείο που να φαίνονται όλα σαν απόχρωση του γκρι.Αυτό που έχει σημασία στα μεγάλα βάθη είναι η ικανότητα διάκρισης αλλαγών της φωτεινότητας και οι καρχαρίες το διαθέτουν αυτό με το παραπάνω.

Share

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Ο πρώτος βραχώδης και μικρότερος μέχρι τώρα εξωπλανήτης

Share
Ο Κέπλερ 10-β


Η ΝΑΣΑ εντόπισε με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Κέπλερ τον πρώτο βραχώδη πλανήτη που ανακαλύπτεται. Ο εξωπλανήτης,που ονομάστηκε Κέπλερ-10β,έχει 1.4 φορές το μέγεθος της Γης ,γεγόνός που τον κάνει τον μικρότερο πλανήτη που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

Ο εξωπλάνητης κινείται γύρω από το μητρικό του άστρο το Κέπλερ-10,κοντά στον αστερισμό του Κύκνου  το οποίο ήταν εδώ και καιρό υποψήφιο να έχει γύρω του σε τροχιά μικρούς πλανήτες.Οι επιστήμονες επιβεβαιώθηκαν με την ανακάλυψη του Κέπλερ-10β ο οποίος πραγματοιποιεί μια περιστροφή γύρω από τον ήλιο του μέσα σε 0.82 μέρες.Βρίσκεται πάνω από 20 φορές πιο κοντά στο μητρικό του άστρο από ότι βρίσκεται ο Ερμής στον Ήλιο μας.Επομένως είναι εκτός της κατοικήσιμης ζώνης.

Ο αστερισμός του Κύκνου

Το μητρικό άστρο όπως θα φαινόταν πάνω από τον Κέπλερ 10-β


Εντοπίστηκε με τη μέθοδο που βασίζεται στην ανεπαίσθητη μείωση του φωτός που εκπέμπει ένα άστρο όταν περνάει από μπροστά του ένας πλανήτης.Το μέγεθος του πλανήτη υπολογίζεται από τη μέτρηση των  περιοδικών μειώσεων στη φωτεινότητα του άστρου.Η απόσταση του άστρου από τον πλανήτη υπολογίζεται με βάση το περιοδικό χρόνο που περνάει ανάμεσα σε κάθε μείωση του φωτός του άστρου.


Share

Πώς ένα γονίδιο γίνεται δύο με διαφορετικές λειτουργίες το καθένα

Share
To φουσκόχειλο χέλι του βυθού της Ανταρκτικής έχει ένα γονίδιο που το προστατεύει από το ψύχος.Οι επιστήμονες εντόπισαν την προέλευση αυτού του γονιδίου.
Eρευνητές αναφέρουν ότι έδειξαν λεπτομερώς για πρώτη σε μοριακό επίπεδο  πώς ένα γονίδιο εξελίσεται σε δύο γονίδια με ανταγωνιστικές λειτουργίες που τελικά χωρίζουν τελείως,μέσω του διπλασιασμού γονιδίων ,για να ακολουθήσει το καθένα τη δική του τύχη.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σ'αυτό το συμπέρασμα αφού μελέτησαν επί δεκαετίες ψάρια της Ανταρκτικής που μπορούν και επιβιώνουν στα παγωμένα νερά των νότιων ωκεανών.Τα ψάρια αυτά έχουν μια αντιψυκτική πρωτεΐνη που τα προστατεύει από το ψύχος.Η πρωτεΐνη αυτή αποδείχθηκε ότι προήλθε από μια προηγούμενη πρωτεΐνη η οποία ανέπτυξε κάποια καινούργια αντιψυκτικά χαρακτηριστικά και τελικά διαχωρίστικε πλήρως,με αποτέλεσμα να έχουμε δύο ανεξάρτητες πρωτεΐνες μεταξύ τους,η μία κανονική και η άλλη με αντιψυκτικές ιδιότητες.


Δηλαδή ,σύμφωνα με αυτή την έρευνα,το κύτταρο δεν φτιάχνει νέες πρωτεΐνες από το μηδέν αλλά μερικές από τις ίδιες  πρωτεΐνες που διαθέτει  αναπτύσσουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και στη συνέχεια οι πρωτεΐνες αυτές βγαίνουν από το κύτταρο στη ροή του αίματος.


Share

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Γενετικά τροποποιημένα κοτόπουλα που δεν μεταδίδουν τη γρίπη των πτηνών

Share


Επιστήμονες των πανεπιστημίων του Κέμπριτζ και του Εδινβούργου κατάφεραν να δημιουργήσουν γενετικά τροποποιημένα κοτόπουλα που δεν μεταδίδουν τη γρίπη των πτηνών σε άλλα κοτόπουλα.

Τα κοτοπουλά αρρωσταίνουν από τη νόσο αλλά δεν τη μεταδίδουν σε άλλα χάρη στο τεχνητά τροποποιημένο γονιδίωμά τους.Αυτό επιτεύφθχηκε με την εισαγωγή ενός νέου γονιδίου το οποίο παράγει ένα μόριο που μιμείται έναν σημαντικό μηχανισμό του ιού της γρίπης.Ο ιός ξεγελιέται και αναγνωρίζει  αυτό το μόριο αντί για το ιικό γονιδίωμα και αυτό διακόπτει τον κύκλο αναπαραγωγής του.Αυτό δεν θα ήταν δυνατό να γίνει απλά με διασταυρώσεις.

Αυτό το επίτευγμα,όχι θα προστατέψει τους πληθυσμούς των κοτόπουλων αλλά και θα αποτρέψει το ξέσπασμα επιδημιών στους ανθρώπους.

Share

privacy policy

Share Privacy Policy for episthmonea.blogspot.com

If you require any more information or have any questions about our privacy policy, please feel free to contact us by email at mits_os77@yahoo.gr.

At episthmonea.blogspot.com, the privacy of our visitors is of extreme importance to us. This privacy policy document outlines the types of personal information is received and collected by episthmonea.blogspot.com and how it is used.

Log Files
Like many other Web sites, episthmonea.blogspot.com makes use of log files. The information inside the log files includes internet protocol ( IP ) addresses, type of browser, Internet Service Provider ( ISP ), date/time stamp, referring/exit pages, and number of clicks to analyze trends, administer the site, track user’s movement around the site, and gather demographic information. IP addresses, and other such information are not linked to any information that is personally identifiable.

Cookies and Web Beacons
episthmonea.blogspot.com does use cookies to store information about visitors preferences, record user-specific information on which pages the user access or visit, customize Web page content based on visitors browser type or other information that the visitor sends via their browser.

DoubleClick DART Cookie
.:: Google, as a third party vendor, uses cookies to serve ads on episthmonea.blogspot.com.
.:: Google's use of the DART cookie enables it to serve ads to users based on their visit to episthmonea.blogspot.com and other sites on the Internet.
.:: Users may opt out of the use of the DART cookie by visiting the Google ad and content network privacy policy at the following URL - http://www.google.com/privacy_ads.html

Some of our advertising partners may use cookies and web beacons on our site. Our advertising partners include ....
Google Adsense


These third-party ad servers or ad networks use technology to the advertisements and links that appear on episthmonea.blogspot.com send directly to your browsers. They automatically receive your IP address when this occurs. Other technologies ( such as cookies, JavaScript, or Web Beacons ) may also be used by the third-party ad networks to measure the effectiveness of their advertisements and / or to personalize the advertising content that you see.

episthmonea.blogspot.com has no access to or control over these cookies that are used by third-party advertisers.

You should consult the respective privacy policies of these third-party ad servers for more detailed information on their practices as well as for instructions about how to opt-out of certain practices. episthmonea.blogspot.com's privacy policy does not apply to, and we cannot control the activities of, such other advertisers or web sites.

If you wish to disable cookies, you may do so through your individual browser options. More detailed information about cookie management with specific web browsers can be found at the browsers' respective websites. Share

Πολιτική Απορρήτου

Share
Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τον ιστότοπο episthmonea.blogspot.com

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες ή έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με την πολιτική απορρήτου μας, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω e-mail στο mits_os77@yahoo.gr.

Στο episthmonea.blogspot.com, η ιδιωτική ζωή των επισκεπτών μας είναι εξαιρετικής σημασίας για εμάς. Αυτή η πολιτική απορρήτου περιγράφει τους τύπους των προσωπικών στοιχείων που λαμβάνονται και συγκεντρώνονται από το episthmonea.blogspot.com και πως χρησιμοποιούνται.

Αρχεία

Όπως πολλές άλλες ιστοσελίδες,η episthmonea.blogspot.com κάνει χρήση των αρχείων. Οι πληροφορίες στο εσωτερικό των μητρώων που περιλαμβάνει Internet Protocol (IP), τύπο του browser, Internet Service Provider (ISP), ημερομηνία / ώρα σφραγίδα, αναφερόμενος / εξόδου σελίδες, και τον αριθμό των κλικ για να αναλύσει τις τάσεις, τη διαχείριση του τόπου, κομμάτι χρήστη κίνημα γύρω από την περιοχή, και να συγκεντρώσει τις δημογραφικές πληροφορίες. IP διευθύνσεις, και άλλες τέτοιες πληροφορίες δεν συνδέονται με όλες τις πληροφορίες που είναι προσωπικά αναγνωρίσιμες.

Cookies και Web Beacons

Η episthmonea.blogspot.com κάνει χρήση cookies για την αποθήκευση πληροφοριών σχετικά με τις προτιμήσεις των επισκεπτών, καταγράφει το χρήστη συγκεκριμένες πληροφορίες για το ποιες σελίδες της πρόσβασης των χρηστών ή να επισκεφθείτε, την εξατομίκευση της ιστοσελίδας βασίζεται σε επισκέπτες τύπο browser ή άλλη πληροφορία που ο επισκέπτης στέλνει μέσω του browser τους.

DoubleClick DART Cookie

.:: Google, ως τρίτος προμηθευτής, χρησιμοποιεί cookies για την προβολή διαφημίσεων σε episthmonea.blogspot.com.

.:: Google για τη χρήση του DART cookie επιτρέπει την προβολή διαφημίσεων στους χρήστες σας με βάση την επίσκεψή τους στο episthmonea.blogspot.com και άλλους δικτυακούς τόπους στο Διαδίκτυο.

.:: Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν από τη χρήση του DART cookie με την επίσκεψη του Google διαφημίσεων και το περιεχόμενο της πολιτικής προστασίας της ιδιωτικής ζωής δίκτυο στην ακόλουθη διεύθυνση URL - http://www.google.com/privacy_ads.html

Ορισμένοι από τους εταίρους μας διαφήμιση μπορεί να χρησιμοποιεί cookies και web beacons στην ιστοσελίδα μας. Το διαφημιστικό μας εταίρους περιλαμβάνουν

Google Adsense


Οι διακομιστές διαφημίσεων τρίτων ή δικτυακοί διαφημιστές χρησιμοποιούν την τεχνολογία και τις διαφημίσεις που εμφανίζονται στις συνδέσεις episthmonea.blogspot.com στείλουμε άμεσα με προγράμματα περιήγησης. Θα λάβετε αυτόματα IP διεύθυνση όταν αυτό συμβεί. Άλλες τεχνολογίες (όπως τα cookies, JavaScript, ή Web Beacons) μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από τον τρίτο ad δίκτυα για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας των διαφημιστικών μηνυμάτων και / ή να διαμορφώσετε το διαφημιστικό περιεχόμενο που βλέπετε.

languagesnewsinfo.blogspot.com δεν έχει καμία πρόσβαση ή έλεγχο σε αυτά τα cookies που χρησιμοποιούνται από τρίτους διαφημιζόμενους.

Θα πρέπει να συμβουλεύεται τις αντίστοιχες πολιτικές απορρήτου των εν λόγω τρίτων διακομιστές διαφημίσεων για πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές τους, καθώς και για οδηγίες για το πώς να «opt-out για συγκεκριμένες πρακτικές. Η πολιτική episthmonea.blogspot.com προστασίας προσωπικών δεδομένων δεν ισχύει, και δεν μπορούμε να τον έλεγχο των δραστηριοτήτων της, οι διαφημιστές ή άλλους δικτυακούς τόπους.

Εάν επιθυμείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies, μπορείτε να το κάνετε μέσω του browser σας επιλογές. Αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση των cookies με ειδικές web browsers μπορούν να βρεθούν στο φυλλομετρητές αντίστοιχες ιστοσελίδες.





Share

Κλωνοποιημένα μαμούθ σε τέσσερα χρόνια!

Share
ομοίωμα μαμούθ στο ζωολογικό κήπο  Dvůr Králové, στην Τσεχία.

Το μαμούθ μπορεί να κλωνοποιηθεί και να ξαναέρθει στη ζωή το πολύ σε 4 με 5 χρόνια με μια επαναστατική τεχνική που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία σύμφωνα με τα λεγόμενα  γιαπωνέζου επιστήμονα.

Ο επιστήμονας θέλει να αναστήσει το είδος των μαμούθ που εξαφανίστηκε πριν από 5000 χρόνια.Αυτό θα το πετύχει εξάγωντας DΝΑ από τον πυρήνα κυττάρων από παγωμένα πτώματα μαμούθ που βρίσκονται στη Σιβηρία.Στη συνέχεια θα εισάγει τον πυρήνα σε ωοκύτταρο Αφρικανικού ελέφαντα,ο οποίος θα είναι η ανάδοχη μητέρα.

Η τεχνική της κλωνοποίησης έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια,αφού το ποσοστό επιτυχίας σε κλωνοποιημένα βοοειδή φτάνει το 30%.Όποτε το εγχείρημα του γιαπωνέζου επιστήμονα έχει μεγάλες πιθανότητες να πετύχει.'Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να δούμε ένα ζωντανό και υγειές μαμούθ σε τέσσερα χρόνια.'Το μόνο που χρείαζεται είναι ένα καλοδιατηρημένο δείγμα από μαλακό ιστό παγωμένου σιβηριανού μαμούθ.',σχολίασε ο ίδιος


Δεν είναι μακρυά μάλλον ο καιρός που θα δούμε προστατευμένα πάρκα όπου θα ζουν κλωνοποιημένα μαμούθ.
περιοχές που βρέθηκαν παγωμένα μαμούθ και τριχωτοί ρινόκεροι



Παγωμένο μωρό μαμούθ.Όλα τα εσωτερικά του όργανα ήταν πολύ καλοδιατηρημένα.Το μαμούθ ονομάστηκε 'Λιούμπα' και πήρε το όνομα της γυναίκας ενός κυνηγού της Σιβηριανής Τούντρας που φαίνεται στο επόμενο βίντεο.




Share

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Βρέθηκε μικροσκοπικός δεινόσαυρος, πρόγονος των σαρκοφάγων δεινοσαύρων.

Share
ο Εοδρομέας δεν ξεπερνούσε σε μέγεθος μια γαλοπούλα

Ο Εοδρομέας ή 'δρομέας της αυγής' μπορεί να ζύγιζε μόλις 7,5 κιλά και το μήκος του να έφτανε μετά βίας το 1,5 μέτρο αλλά πιστεύεται ότι ήταν άμεσος πρόγονος όλων των μεγάλων σαρκοφάγων δεινοσαύρων,συμπεριλαμβανομένου και Τυρρανόσαυρου Ρεξ με τον οποίο είχε κοινά σωματικά χαρακτηριστικά,μια μακριά ουρά και λαιμό για να εξισορροπεί το βάρος του καθώς και παρόμοιο κρανίο.Ζούσε πριν από 230 εκατομύρια χρόνια στη Νότια Αμερική στην ύστερη Τριασσική περίοδο.Ο σκελετός ανακαλύφθηκε στις 'Ανδεις,στην τοποθεσία 'κοιλάδα του φεγγαριού'.
.
κρανίο Εοδρομέα


κρανίο Τυρρανόσαυρου



Share

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Εντοπίστηκε αντιύλη στις καταιγίδες.

Share
Το τηλεσκόπιο ακτινών γάμμα Φέρμι
Επιστήμονες με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου ακτινών γάμμα ΦΕΡΜΙ εντόπισαν δέσμες αντιύλης σε καταιγίδες ένα φαινόμενο που δεν το είχαν ξαναδεί ποτέ μέχρι τώρα.Οι ακτίνες γάμμα είναι ηη υψηλότερη μορφή ενέργειας που μπορεί να πάρει το φως και το Φέρμι,το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και τρία χρόνια εξειδικεύεται στον εντοπισμό τους.Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η εμφάνιση αντιύλης μέσα στις καταιγίδες σχετίζεται με τις αστραπές:''Αυτά τα σήματα που λάβαμε από το τηλεσκόπιο,είναι τα πρώτα άμεσα στοιχεία που έχουμε ότι οι καταιγίδες παράγουν αντιύλη.",είπαν χαρακτηριστικά.


σύννεφο αντιύλης


Η διαδικασία με την οποία δημιοργείται η αντιύλη πιστεύεται ότι είναι η εξής:
  • μέσα από την καταιγίδα εκτοξεύονται προς τα πάνω ηλεκτρόνια τα οποία μπορούν να επιταχυνθούν μέχρι την ταχύτητα του φωτός.
  • όταν αυτά τα υπερταχέα ηλεκτρόνια συναντήσουν ένα άτομο εκπέμπουν ακτίνες γάμμα.
  • οι ακτίνες γάμμα,με τη σειρά τους,σε κάποιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις περνάνε ξυστά από ένα άτομο
  • και όταν συμβεί αυτό οι ακτίνες γάμμα μετατρέπονται σε δύο σωματίδια ,ένα ηλεκτρόνιο και ένα ποζιτρόνιο.Το ηλεκτρόνιο είναι η κανονική ύλη.Το ποζιτρόνιο είναι αντιύλη,το αντίθετο του ηλεκτρονίου.

Share

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Βρέθηκε το πρώτο μινωϊκό ναυάγιο!

Share
Μέχρι σήμερα δεν είχε εντοπιστεί κανένα αρχαίο ναυάγιο μινωϊκού πλοίου στο Αιγαίο και εκτός από σφραγίδες και τοιχογραφίες που απεικονίζουν μινωϊκά πλοία δεν ξέραμε τίποτα άλλο για τη μινωϊκή ναυσιπλοοία μέχρι που η  ελληνίδα αρχαιολόγος και άριστη δύτρια Ελπίδα Χατζηδάκη έγινε η πρώτη που εντόπισε το πρώτο μινωϊκό ναυάγιο.

Το ναυάγιο βρέθηκε 100 μέτρα από την  ακτή του μικρού νησιού Ψείρα κοντά σε μια τοποθεσία όπου ο Ζακ Κουστώ είχε ανασύρει μινωϊκά αγγεία δίπλα στην ακτή.Στο βυθό ανευρέθησαν πλήθος μινωϊκών αγγείων και αμφορέων ,πάνω από 60.Από τον πυλό που ήταν φτιαγμένα αυτά τα κεραμικά σκεύη συμπερένεται ότι υπάρχουν δύο πιθανές τοποθεσίες στην Κρήτη που αυτά κατασκευάστηκαν καθώς και ότι  δεν προορίζονταν για το εξωτερικό αλλά το πλοίο έκανε τοπικές στάσεις.Ξύλο από το πλοίο δεν βρέθηκε αλλά ο τρόπος που είναι σκορπισμένα τα αγγεία δείχνει καθαρά ότι πρόκειται για ναυάγιο.

Το νησάκι Ψείρα βρίσκεται τρία χιλιόμετρα από τη βόρεια Κρήτη και εκεί υπήρχαν δύο λιμάνια της εποχής του χαλκού.

πιστό αντίγραφο μινωϊκού πλοίου



Share

Το γεράκι

Share

Falco berigora
Falco berigora
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Ιερακόμορφα (Falconiformes)
Οικογένεια: Ιερακίδαι (Falconidae)
Υποοικογένεια: Ιερακίναι (Falconinae)
Γένος: Falco
Linnaeus, 1758
Είδη

Περίπου 37


Το Γεράκι (καθαρεύουσα: ο Ιέραξ, του ιέρακος), έναι αρπαχτικό ημερόβιο πουλί της οικογένειας των ιερακιδών. Με την γενική ονομασία Γεράκι εννοείται οποιοδήποτε από τα είδη του αρπακτικού ημερόβιου πτηνού του γένους Falco. Η λέξη προέρχεται από τη Λατινική falco, σχετική με την επίσης Λατινική falx («δρεπάνι»), εξαιτίας του σχήματος των φτερών αυτού του πτηνού.

Επισκόπηση

Τα ενήλικα γεράκια διαθέτουν λεπτά δρεπανοειδή φτερά, που τα βοηθούν να πετούν με υψηλή ταχύτητα και να αλλάζουν γοργά ταχύτητα. Τα νεότερα γεράκια, στα πρώτα χρόνια της πτήσης τους, έχουν μακρύτερο φτέρωμα, για να εξυπηρετούνται γενικότερες ανάγκες πτήσης ενός αρπακτικού. Με αυτόν τον εξοπλισμό μαθαίνουν τις βασικές δεξιότητες της πτήσης για να γίνουν αποτελεσματικοί και εξαίρετοι κυνηγοί στη φάση της ενηλικίωσης

Φωτοθήκη

Σημειώσεις

Με το λατινικό του όνομα φέρεται ιδιαίτερος τύπος μαχητικών αεροσκαφών (falcon), καθώς και πολλά πολεμικά πλοία διαφόρων χωρών μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας. Με την ονομασία "γερακονήσι" αποδίδεται στην ελληνική γλώσσα η βραχονησίδα Φαλκονέρα. Επίσης το όνομα Falcon είναι ένα από τα προσφιλή ονόματα και ναυπηγικός τύπος ταχυπλόων θαλαμηγών.

Πηγή:http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B9





Share

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

H σωστή στάση του σώματος είναι το κλειδί για την επιτυχία.

Share
Mε μια τέτοια κλειστή στάση έχεις λιγότερες πιθανότητες να βρεις δουλειά
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα η στάση του σώματος που έχει κάποιος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο στο πώς τον αντιμετωπίζουν οι άλλοι,αλλά και στον τρόπο που σκέφτεται ο ίδιος.

Σε μια συνέντευξη για εύρεση εργασίας,για παράδειγμα  κάποιος που υιοθετεί κατά την ώρα της συνέντευξης μια στάση πιό ογκώδη και ανοιχτή (π,χ.το να καθόμαστε στον καναπέ με απλωμένα τα χέρια) έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να προσληφθεί.Μια τέτοια στάση αποπνέει μια αίσθηση δύναμης που επηρεάζει τον συνομίλητη ακόμη και αν αυτός βρίσκεται σε μεγαλύτερη θέση ισχύος ή κοινωνική θέση ,όπως στη συνέντευξη με το αφεντικό.

Επίσης,σύμφωνα με την ίδια έρευνα ,μια δυναμική  στάση του σωμάτος μας κάνει και εμάς τους ίδιους να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε πιο δυνάμικα,από όταν παίρνουμε μια στάση πιο κλειστή,πχ.μαζευόμαστε σε έναν καναπέ ή πολυθρόνα.

Επομένως,μια δυναμική σωματική στάση είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρεί κάποιος εργασία και να πετύχει κοινωνικά,πάντα σύμφωνα με αυτή την έρευνα. Share

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Ανακάλυψη νέου πλανήτη που ανήκει σε πλανητικό συστημα παρόμοιο με το δικό μας

Share
Γύρω από το άστρο HR 8799 βρίσκονται σε τροχία 4 πλανήτες οι a,b,c και ο νεονακαλυφθείς e σε απόσταση 129 ετών φωτός από τη Γη.Τα βελάκια είναι τα επόμενα 10 χρόνια της κίνησης των πλανητών ενώ το 20 AU σημαίνει 20 φορές την απόσταση Γης και Ήλιου.Η εικόνα λύφθηκε από τηλεσκόπιο στη Χαβάη.


Ο νέος πλανήτης που είναι γιγάντιος (7 φορές το μέγεθος του Δία) είναι ο τέταρτος στη σειρά που εντοπίζεται σ'αυτό το πλανητικό σύστημα.Του δόθηκε η κωδική ονομασία HR 8799e.


Αυτό το πλανητικό σύστημα μοιάζει αρκετά με το δικό μας ,έχει και αυτό τέσσερις γιγάντιους πλανήτες και δύο ζώνες αστεροϊδων γεμάτους από μικρά και παγωμένα κομμάτια βράχων ακριβώς όπως και το δικό μας ηλιακό σύστημα.


Οι γιγάντιοι πλανήτες που έχουμε εμείς είναι ο Δίας,ο Κρόνος,ο Ποσειδώνας και ο Ουρανός.Υπολογίζεται ότι οι τέσσερις πλανήτες του νέου πλανητικού συστήματος έχουν μάζα 20 μεγαλύτερη από όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήμας μαζί.




Share

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Το μαρσιποφόρο λιοντάρι

Share
μαρσιποφόρο λιοντάρι

Το μαρσιποφόρο λιοντάρι (Thylacoleo carnifex) ήταν ένα μεγάλο σαρκοβόρο θηλαστικό που έζησε  κατά την Πλειστόκαινο εποχή.Ήταν δεινός κυνηγός αλλά μάλλον αργός και επιτίθονταν στήνοντας ενέδρα,π.χ. πάνω σε δέντρα. Είχε  τέσσερις πολύ ισχυρούς κοπτήρες  με τους οποίους συνέθλιβε το λαιμό τον θυμάτων του. Ζύγιζε από 100-130 και έφτανε σε ύψος (μέχρι τον ώμο) τα 75 εκατοστά.Παρά το όνομά του,δεν ήταν λιοντάρι αλλά συγγενικό ζώο των καγγουρώ και των κοάλα.Απολιθώματά του βρέθηκαν σε ολόκληρη την Αυστραλία.Ήταν το μεγαλύτερο γνωστό σαρκοβόρο που έζησε ποτέ στην Αυστράλια.



κρανίο μαρσιποφόρου λιονταριού



Share

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Ανακαλύφτηκε ο πρώτος εξωπλανήτης με ατμόσφαιρα πλούσια σε άνθρακα.

Share
O εξωπλανήτης wasp-12b.Το τηλεσκόπιο Σπίτσερ της ΝΑΣΑ ανακάλυψε ότι έχει  μια ατμόσφαιρα πλούσια σε άνθρακα,ο πρώτος τέτοιος πλανήτης που ανακαλύπτεται
Μια ομάδα με επικεφαλής  πρώην μεταδιδακτορικό  ερευνητή  του Ινστιτούτου Αστροφυσικής ΜΙΤ μέτρησε πρόσφατα για πρώτη φορά μια πλανητική ατμόσφαιρα που είναι  εμπλουτισμένη σε άνθρακα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η  αναλογία άνθρακα οξυγόνου του νέου εξωπλανήτη WASP-12b, που είναι περίπου 1,4 φορές τη μάζα του Δία και βρίσκεται περίπου 1.200 έτη φωτός μακριά, είναι μεγαλύτερη από το ένα. Όπως αναφέρουν σε ένα έγγραφο που θα δημοσιευθεί στις 8 Δεκεμβρίου στο περιοδικό NATURE, αυτή η πλούσια σε άνθρακα ατμόσφαιρα ενισχύει την πιθανότητα οι βραχώδεις εξωπλανήτες να αποτελούνται από βράχους  καθαρού άνθρακα σαν διαμάντι ή γραφίτη αντί για βράχους  με βάση το πυρίτιο,όπως αυτοί που υπάρχουν στη Γη.


Share
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...